Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pre zajatých ukrajinských vojakov otvorili koridor na odchod

Foto: TASR/AP

Veliteľ práporu Donbas oznámil, že vojaci budú pustení cez koridor aj so zbraňami.

Kyjev 30. augusta (TASR) - Veliteľ ukrajinského dobrovoľníckeho provládneho práporu Donbas Semion Semenčenko oznámil dnes otvorenie bezpečnostného koridoru pre ukrajinských vojakov, ktorých separatisti obkľúčili pri meste Ilovajsk v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Podľa Semenčenka došlo k otvoreniu koridoru po tom, čo ukrajinský prezident Petro Porošenko rokoval v tejto veci s predstaviteľmi domobrany. Dodal, že vojaci budú pustení cez koridor aj so zbraňami.

Sily samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo štvrtok oznámili, že pri Ilovajsku obkľúčili vládne jednotky a na okraji mesta Novoazovsk obsadili pozície ukrajinských špeciálnych jednotiek.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyzval separatistov, aby otvorili humanitárne koridory pre obkľúčených vojakov s cieľom "vyhnúť sa zbytočným obetiam, umožniť im slobodne opustiť oblasť vojenskej akcie, zísť sa s rodinami, vrátiť sa k matkám, manželkám a deťom a poskytnúť lekársku pomoc raneným v dôsledku vojenskej operácie".

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrij Lysenko však tvrdil, že Ilovajsk je stále pod kontrolou vládnych síl.