Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vybrala do Eurovízie krymskotatársku speváčku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Susana Džamaladinovová, vystupujúcu pod umeleckým menom Džamala, bude súťažiť so skladbou o masových deportáciách Tatárov za vlády Josifa Stalina.

Moskva 22. februára (TASR) - Ukrajina si zvolila za svoju reprezentantku na tohtoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia krymskotatársku speváčku Susanu Džamaladinovovú, vystupujúcu pod umeleckým menom Džamala, a jej skladbu s názvom "1944" o masových deportáciách Tatárov za vlády Josifa Stalina.

Speváčka bola zvolená v noci nadnes trojčlennou porotou a približne 380.000 hlasmi divákov sledujúcich priamy prenos finále národného kola, informuje agentúra AP. Popová skladba v strednom tempe sa začína veršami: "Keď prídu cudzinci, vtrhnú do tvojho domu, zabijú všetkých a povedia, že nie sú vinní."

Skladba odkazuje na rok, v ktorom Stalin nariadil deportáciu Tatárov z vlasti ako kolektívny trest za ich údajnú kolaboráciu s nacistickým režimom. V preplnených vlakoch boli presídlení do Strednej Ázie, pričom tisíce z nich cestu neprežili alebo po príchode zomreli od hladu. Na Krym sa mohli vrátiť až v 80. rokoch.

"Ten strašný rok navždy zmenil život jednej krehkej ženy, mojej prastarej matky Nazylchan. Jej život už nikdy nebol ako predtým," uviedla Džamaladinovová, rodáčka z Kirgizska.

Text piesne sa však nedotýka ruskej anexie Krymu spred dvoch rokov, hoci podľa AP môže spôsobiť Ukrajine problémy, keďže pravidlá Eurovízie zakazujú politické texty. Krymskí Tatári, ktorí tvoria turkickú a prevažne moslimskú etnickú skupinu, tvrdia, že od anexie tohto polostrova Ruskom sa ich útlak zintenzívnil.

Medzinárodné finále 61. ročníka Eurovision Song Contest za účasti účinkujúcich z celého svetadielu sa uskutoční 14. mája vo švédskom hlavnom meste Štokholm v hale Ericsson Globe.