Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny žiadajú o pomoc Putina

Proruský strelec hliadkuje pred obsadenou policajnou stanicou v ukrajinskom meste Slovjansk 13. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Vodca separatistov na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v sídle mestskej rady v Slovjansku, vyzval Putina, aby osobne upriamil svoju pozornosť na meniacu sa situáciu a pomohol, ako sa len dá.

Slovjansk 14. apríla (TASR) - Proruskí separatisti, ktorí sa hlásia k takzvanej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny, vyzvali dnes ruského prezidenta Vladimira Putina, aby im pomohol s obranou proti ukrajinským vládnym jednotkám, informovala agentúra Reuters.

Vodca separatistov na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v sídle mestskej rady v Slovjansku, vyzval Putina, aby osobne upriamil svoju pozornosť na meniacu sa situáciu a pomohol, ako sa len dá.

Ultimátum, ktoré dalo ukrajinské vedenie separatistom v Slovjansku, dnes ráno vypršalo bez toho, aby boli zaznamenané prípady, že skladajú zbrane, vzdávajú sa a opúšťajú obsadené verejné budovy.

V súlade s nariadením dočasného prezidenta a predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova tak separatisti mali urobiť do dnešnej 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). V prípade, že by sa tejto požiadavke podriadili, vyhli by sa trestnej zodpovednosti za svoje činy.


Putina znepokojuje situácia na východe Ukrajiny, Kyjev by chcel zásah OSN
Ruský prezident Vladimir Putin
Foto: TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin sleduje situáciu na Ukrajine s veľkým znepokojením, uviedol dnes Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Na otázku, aká bola Putinova reakcia na výzvu separatistov na východe Ukrajiny, aby im šéf Kremľa osobne pomohol, Peskov odpovedal, že takých výziev z rôznych oblastí na východe Ukrajiny teraz žiaľbohu prichádza veľmi veľa. "Prezident sleduje vývoj situácie na Ukrajine s veľkým znepokojením," dodal Peskov.

Úradujúci ukrajinský prezident a predseda parlamentu Oleksandr Turčynov medzičasom naznačil, že by na východe Ukrajiny mohli byť nasadené mierové jednotky OSN.

"Ukrajina nemá námietky proti spoločnej protiteroristickej operácii s mierovými silami OSN," povedal dnes Turčynov v telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom.