Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Útoku na sklad zbraní v kasárňach v Artemivsku velil Rus

Proruský ozbrojený muž na stráži v centre Slovjanska. Foto: TASR/AP

Situácia sa dnes opäť skomplikovala aj v Slovjansku, na ktorého okraji došlo k prestrelke s niekoľkými mŕtvymi a zranenými. Aktérmi prestrelky sú príslušníci domobrany a neznámi ozbrojenci.

Kyjev 24. apríla (TASR) - Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes vyhlásil, že útoku na sklad zbraní v kasárňach v Artemivsku v Doneckej oblasti, ktorý v noci nadnes podnikla skupina zhruba 70 ľudí, velil príslušník ruských ozbrojených síl. Podľa Avakova sa muž angažoval aj v nepokojoch v neďalekom Slovjansku.

Hliadkujúci ukrajinskí vojaci útok odrazili, pričom jeden z nich utrpel stredne vážne zranenie. Počet zranených na strane separatistov úrady spresňujú, informoval Avakov na svojej facebookovej stránke.

Ako uviedli ruské a ukrajinské tlačové agentúry, útočníci boli vyzbrojení samopalmi, granátometmi a trieštivými granátmi. Posádke kasární dali ultimátum, aby sa vzdala a zložila zbrane. Vojaci sa tejto požiadavke odmietli podriadiť, preto ozbrojenci spustili útok.

Do protiútoku vládne sily podľa agentúry UNIAN nasadili výsadkárov a jednotku osobitného určenia, ako aj vrtuľníky. "Aktívna fáza" protiútoku, pri ktorej boli použité strelné zbrane, trvala asi 45 minút," informovala UNIAN s odvolaním sa na vojenského komisára Doneckej oblasti Serhija Kameša.

Prípadom sa zaoberá ukrajinská generálna prokuratúra, ktorá ho vyšetruje ako podozrenie zo spáchania trestného činu terorizmu.

Situácia sa dnes opäť skomplikovala aj v Slovjansku, na ktorého okraji došlo k prestrelke s niekoľkými mŕtvymi a zranenými. Aktérmi prestrelky sú príslušníci domobrany a neznámi ozbrojenci, ktorí na nich zaútočili na ceste vedúcej k mestu zo Slovjanohirska.

Neznáme osoby v stredu pri Kramatorsku ostreľovali vrtuľník ukrajinskej Národnej gardy. Podobný útok, ktorého terčom boli dva vrtuľníky, zaznamenali v stredu aj v slovjanskom okrese.

Mestá na východe Ukrajiny - Doneck, Luhansk a Charkov - sa začiatkom marca stali dejiskom protivládnych protestov prívržencov federalizácie Ukrajiny, ktoré sa rozšírili aj do menších miest, napríklad Kramatorska a Slovjanska, kde došlo k obsadeniu vládnych budov proruskými aktivistami.

Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad regiónom spustila pred dvoma týždňami protiteroristickú operáciu, do ktorej nasadila aj armádu.

Rusko toto rozhodnutie kritizovalo a tento vývoj udalostí označilo za veľmi nebezpečný. Ukrajina zasa z rozpútania nepokojov na východe krajiny viní Rusko, ktoré tam podľa nej vysiela svojich diverzantov a agentov.



Separatistami obsadený Slovjansk sa chystá na útok vládnych síl

Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo, že počas protiteroristickej operácie v Slovjansku v Doneckej oblasti dnes prišlo o život päť separatistov. Vládnym silám sa podarilo ovládnuť a zlikvidovať aj tri ilegálne kontrolné stanovištia, ktoré na prístupových cestách v severovýchodnej časti mesta vybudovali separatisti.

Aktérmi prestrelky na okraji Slovjansku boli príslušníci domobrany a neznámi ozbrojenci, ktorí na nich zaútočili na ceste vedúcej k mestu zo Svjatohirska.

Agentúra UNIAN dnes informovala, že jedným z dobytých kontrolných postov bolo aj stanovište pri dedine Chrestyšče severne od Slovjanska, kde blokádu proruských separatistov prerazili posádky piatich obrnených transportérov, ktoré sa k mestu vydali z neďalekého Svjatohirska obsadeného provládnymi silami v stredu.

Separatisti v snahe sťažiť kolóne postup podpálili barikádu z pneumatík, čím vytvorili dymovú clonu. Napriek tomu provládne sily do pol hodiny získali kontrolu nad stanovišťom, z ktorého sa separatisti stiahli. Podľa agentúry Reuters pri operácii nepadol žiaden výstrel.

Hovorkyňa separatistov v Slovjansku informovala, že ozbrojení muži, ktorí v meste obsadili radnicu, sa pripravujú na útok. Neozbrojeným civilistom údajne nariadili, aby objekt opustili.

Ukrajinské tlačové agentúry UNIAN a Ukrinform dnes uviedli, že samozvaný proruský primátor Viačeslav Ponomariov sa vyhráža "okamžitou popravou" každému občanovi mesta, u ktorého sa nájdu letáky s vládnou výzvou, aby obyvateľstvo zachovalo pokoj, podľa možnosti nevychádzalo z príbytkov, nenechávalo deti bez dozoru dospelých, nereagovalo na provokácie a neuposlúchlo nariadenia samozvaných proruských orgánov. Letáky sa v meste objavili v stredu.

Situácia v meste je napätá a Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) ju dnes podľa agentúry Interfax označila za nekontrolovateľnú. "To, čo sa tam deje, majú na svedomí ľudia, ktorí terorizujú miestne obyvateľstvo," uviedla hovorkyňa SBU. Ako dodala, zodpovednosť za "výstrely a výbuchy v meste" nesú "diverzanti, separatisti, ozbrojení ľudia", na ktorých konanie vládne sily nemajú vplyv. Podotkla, že protiteroristická operácia vládnych síl na juhovýchode Ukrajiny pokračuje. Jej podrobnosti odmietla uviesť s odvolaním sa na obavy o osud tamojšieho obyvateľstva.

Na vývoj v Slovjansku dnes reagoval aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vyhlásil, že "ak Kyjev skutočne začal nasadzovať v Slovjansku armádu, ide o zločin proti vlastnému národu", informovala agentúra RIA Novosti.