Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vydala k druhému výročiu začiatku vojny pamätnú bankovku

Na tejto fotografii, ktorú poskytla ukrajinská pohotovostná služba, hasiči pracujú na mieste horiacej budovy po ruskom útoku v ukrajinskej Odese v piatok 23. februára 2024. Foto: TASR/AP

Ide o druhú takúto pamätnú bankovku vydanú ukrajinskou centrálnou bankou, tú predchádzajúcu vydala vlani pri príležitosti prvého výročia vypuknutia vojny.

Kyjev 23. februára (TASR) - Pred sobotňajším druhým výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu predstavila v piatok ukrajinská centrálna banka pamätnú bankovku s mottom "Jednota zachraňuje svet". Má nominálnu hodnotu 50 hrivien a do obehu ju uviedli už v piatok. TASR si informáciu všimla na webovej stránke Národnej banky Ukrajiny.

Ide o druhú takúto pamätnú bankovku vydanú ukrajinskou centrálnou bankou, tú predchádzajúcu vydala vlani pri príležitosti prvého výročia vypuknutia vojny. Témou tej tohtoročnej je podľa banky "nezlomnosť ukrajinského ľudu v boji za slobodu a európske hodnoty, konsolidácia ukrajinskej spoločnosti na ochranu územnej celistvosti a zjednotenie demokratického sveta zoči-voči ruskej agresii".

Šéf centrálnej banky Andrij Pyšnyj uviedol, že pamätnú bankovku treba vnímať aj ako symbol vďaky ostatným štátom za solidaritu s Ukrajinou.

Na lícnej strane bankovky sa nachádza štylizovaný obrys územia Ukrajiny. Tá predstavuje srdce mladej ženy vo vojenskej prilbe otočenej smerom na západ. Z tohto srdca vychádzajú cievy smerom k spojeneckým štátom. Pri takmer každej z ciev je srdiečko ako symbol solidarity a pomoci spojencov Ukrajine. Na rube je zas kompozícia zopnutých rúk. Podľa centrálnej banky toto gesto symbolizuje spoluprácu, vzájomnú pomoc, dôveru a partnerstvo.

Bankovku možno používať v bežnom platobnom styku. Centrálna banka vydá iba 300.000 kusov tejto bankovky, čo jej má dodať na zberateľskej hodnote. Polovicu emisie dajú do predaja v internetovom obchode Národnej banky Ukrajiny od 7. marca, zvyšné bankovky budú predávať na oficiálnych miestach vrátane komerčných bánk.