Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zachytila v noci 35 ruských dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bezprostredne neboli hlásené nijaké obete droných útokov.

Kyjev 10. marca (TASR) - Ukrajinská vzdušná obrana zachytila a zničila v noci na nedeľu 35 z 39 dronov, ktoré vypustilo Rusko smerom na územie Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a AFP.

"Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí dosiahli tento výsledok," uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na sociálnej sieti Telegram.

Bezprostredne neboli hlásené nijaké obete droných útokov. Najmenej deväť zranených si však v meste Myrnohrad v Doneckej oblasti vyžiadal ruský raketový útok.

"Rusko vypálilo na Myrnohrad tri rakety S-300. Najmenej deväť ľudí vrátane jedného teenagera utrpelo zranenia," uviedol ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Dodal, že pri útoku bolo poškodených najmenej deväť výškových budov.

Pri najnovšom ruskom dronovom útoku bola tiež podľa ukrajinskej armády zasiahnutá industriálna budova v Odeskej oblasti na juhu krajiny. Ďalší útok zase poškodil elektrické vedenie v susednej Mykolajivskej oblasti. Ukrajinská vzdušná obrana pritom zostrelila drony celkovo nad desiatimi ukrajinskými oblasťami.

Drony Šáhid iránskej výroby ruská armáda údajne vypustila z ruského pobrežia Azovského mora a z Krymského polostrova. Rusko okrem toho vypálilo aj niekoľko rakiet S-300 na pozemné ciele v Charkovskej a Doneckej oblasti, píše DPA.

K simultánnemu ukrajinskému dronovému útoku prišlo v noci na nedeľu aj na ruskú pohraničnú Kurskú oblasť, oznámil tamojší gubernátor Roman Starovojt.

Okrem pozemných bojov na juhu a východe Ukrajiny podnikajú obe strany stále častejšie aj dronové útoku. Počas uplynulého týždňa pritom dochádzalo k dronovým útokom, ktoré podnikali obe strany, takmer každú noc.