Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zmenila oznámenie o dobytí dediny Andrijivka pri Bachmute

Vojak 3. ukrajinskej samostatnej útočnej brigády pripevňuje bombu na dron neďaleko mesta Bachmut, miesta prudkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou, ktoré sa nachádza v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 3. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Maľarová zverejnila objasnenie situácie a uviedla, že pôvodné oznámenie bolo spôsobené pochybením v komunikácii.

Kyjev 14. septembra (TASR) - Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová zmenila svoje štvrtkové vyhlásenie o tom, že ukrajinské sily opätovne dobyli dedinu Andrijivka neďaleko ťažko skúšaného mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe krajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Maľarová pôvodne oznámila, že dedina Andrijivka je "naša" a kyjevské sily sa posúvajú smerom k Bachmutu. Ukrajinskí vojaci v teréne však toto vyhlásenie odmietli.

"Vyhlásenie o získaní Andrijivky je predčasné," uviedla na sociálnej sieti útočná brigáda bojujúca v Doneckej oblasti. "V oblastiach Kliščivky a Andrijivky prebiehajú vážne boje," dodala brigáda. Maľarová následne zverejnila objasnenie situácie a uviedla, že pôvodné oznámenie bolo spôsobené pochybením v komunikácii.

V meste Bachmut pred vojnou žilo okolo 70.000 obyvateľov. Ruské sily ho dobyli v máji po jednej z najdlhších a najkrvavejších bitiek ruskej invázie na Ukrajine.

Ukrajinské sily však takmer okamžite začali protiútoky okolo severného a južného okraja mesta a dosahujú postupné čiastkové úspechy v dobýjaní tohto územia.

Andrijivka sa nachádza približne 14 kilometrov južne od Bachmutu a z predvojnového obyvateľstva tam zostalo menej než 100 ľudí.