Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zmrazila ruským oligarchom majetok za takmer 440 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Ukrajina už od začiatku ruskej invázie z februára 2022 konfiškuje či znárodňuje majetky patriace ruským podnikateľom, ktorí sa podieľajú na financovaní ruskej agresie.

Kyjev 6. októbra (TASR) - Ukrajinský súd rozhodol, že trom ruským podnikateľom zmrazia majetok pre ich údajnú podporu ruskej invázie. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters odvolávajúcej sa na piatkové vyhlásenie ukrajinskej prokuratúry a tajnej služby.

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) informovala, že majetok zmrazili Michailovi Fridmanovi, Piotrovi Avenovi a Andrejovi Kosogovovi, ktorí sú považovaní za blízkych spolupracovníkov ruského prezidenta Vladirmira Putina a podľa SBU prispeli k "rozsiahlemu financovaniu ozbrojenej ruskej agresie" na Ukrajine.

Zmienení ruskí podnikatelia sa k týmto opatreniam ani výrokom SBU a ukrajinskej prokuratúry bezprostredne nevyjadrili.

"Na žiadosť prokuratúry... boli zmrazené aktíva 20 ukrajinských spoločností v celkovej hodnote viac ako 17 miliárd hrivien (439,769 milióna eur)," informovala v súvislosti s touto kauzou ukrajinská generálna prokuratúra na platforme Telegram.

Zmrazený majetok zahŕňal aj cenné papiere či práva spoločností vrátane mobilných operátorov, výrobcu minerálnych vôd či finančných a poisťovacích firiem. "Skutočnými vlastníkmi týchto spoločností sú traja ruskí oligarchovia, ktorí vlastnia jedno z najväčších ruských finančných a investičných konzorcií," uviedla ukrajinská prokuratúra.

Ukrajina už od začiatku ruskej invázie z februára 2022 konfiškuje či znárodňuje majetky patriace ruským podnikateľom, ktorí sa podieľajú na financovaní ruskej agresie.