Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina znížila dovoz ruského uhlia v roku 2015 takmer o tretinu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Remiaš

Ruský minister energetiky Alexander Novak ešte v utorok varoval, že Rusko môže zastaviť Ukrajine dodávky uhlia.

Kyjev 27. novembra (TASR) - Ukrajina znížila dovoz uhlia z Ruska tento rok v porovnaní s rokom 2014 takmer o tretinu, pričom čiastočne sa pod to podpísalo väčšie využitie jadrovej energie. Uviedol to dnes ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

"Naša závislosť od externých dodávok uhlia klesla tento rok minimálne o 30 %," povedal Demčyšyn. Ako dodal, pod takýto vývoj sa čiastočne podpísalo väčšie využitie lacnejšej jadrovej energie, čo malo pozitívny vplyv na konkurencieschopnosť ukrajinských podnikov. Zároveň uviedol, že Kyjev plánuje dovoz uhlia z Ruska redukovať aj naďalej. "Nasledujúcu vykurovaciu sezónu začneme už bez ruského uhlia," vyhlásil minister.

Demčyšyn to uviedol po tom, ako počas dnešného dňa oznámil, že Moskva začala obmedzovať dodávky uhlia na Ukrajinu. Zároveň dodal, že Kyjev má vlastné zásoby na jeden mesiac. To by malo krajine zaistiť stabilné fungovanie energetického systému zhruba na 50 dní.

Ruský minister energetiky Alexander Novak ešte v utorok (24.11.) varoval, že Rusko môže zastaviť Ukrajine dodávky uhlia ako odvetu za to, že tamojšie úrady úmyselne odmietli pomôcť pri obnove elektrického vedenia pre Rusmi anektovaný polostrov Krym. To cez víkend poškodili krymsko-tatárski aktivisti.

V. DEMČYŠYN: Ak budú pokračovať dodávky z EÚ, Kyjev ruský plyn potrebovať nebude

V prípade, že Ukrajina bude pokračovať v nákupe plynu z krajín Európskej únie, bude mať dostatočné rezervy na to, aby zvládla vykurovaciu sezónu bez nákupov suroviny z Ruska. Povedal to dnes na pôde parlamentu počas hodiny otázok ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

"V súčasnosti má Ukrajina vo svojich zásobníkoch vyše 16,4 miliardy kubických metrov zemného plynu. S dodávkami suroviny z Európskej únie to predstavuje dostatočné množstvo na zvládnutie vykurovacej sezóny. To znamená, že od Ruska nie sme závislí," povedal minister.

Začiatkom tohto týždňa šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller oznámil, že Ukrajina už dočerpáva predplatené dodávky a ďalšie si nepredplatila. Zároveň varoval, že ak si Kyjev ďalší objem nepredplatí, do dvoch dní ruská firma dodávky plynu na Ukrajinu zastaví. Tento krok Gazprom urobil 25. novembra, keď v ranných hodinách uviedol, že Ukrajina už dostala celý predplatený objem plynu a Rusko ďalšie dodávky zastavuje.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk však neskôr povedal, že on sám nariadil ukrajinskej štátnej firme Naftogaz, aby zastavila nákup plynu z Ruska. "Nie je to o tom, že by oni nám zastavili dodávky, ale o tom, že my žiadny plyn z Ruska nekupujeme," povedal Jaceňuk.