Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ukrajina:Zvolenie nového predsedu americkej snemovne pomoc neovplyvní

Republikán Mike Johnson skladá sľub po svojom zvolení za nového predsedu Snemovne reprezentantov Spojených štátov vo Washingtone v stredu 25. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Zvolenie Johnsona vítal Danilov ako dobrú správu pre Ukrajinu, pretože tak skončilo trojtýždňové obdobie, keď bola americká Snemovňa reprezentantov bez predsedu.

Kyjev 26. októbra (TASR) - Zvolenie republikána Mikea Johnsona za predsedu Snemovne reprezentantov USA nebude mať vplyv na pokračovanie dôležitej pomoci Washingtonu pre Kyjev. Uviedol to vo štvrtok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Johnson, ktorého v stredu kongresmani zvolili za predsedu dolnej komory Kongresu USA, povedal, že za istých podmienok podporí ďalšiu pomoc pre Ukrajinu.

Zvolenie Johnsona vítal Danilov ako dobrú správu pre Ukrajinu, pretože tak skončilo trojtýždňové obdobie, keď bola americká Snemovňa reprezentantov bez predsedu. "Som si viac než istý, že spolupráca bude pokračovať, pomoc bude pokračovať," uviedol.

"Vyhlásenie predsedu, že by si radi preverili pomoc, ktorú poskytujú, je úplne prirodzená vec. Radi poskytneme všetky informácie o pomoci, neexistujú žiadne tajomstvá," dodal.

Kyjev je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu závislý od svojich spojencov vojensky i ekonomicky. Nedávne výzvy zo Spojených štátov na preskúmanie alebo zníženie americkej pomoci pre Kyjev vyvolali obavy o budúcnosť podpory.

Americký prezident Joe Biden minulý týždeň požiadal Kongres o uvoľnenie približne 106 miliárd dolárov v rámci bezpečnostného balíka, ktorý okrem iného obsahuje aj rozsiahlu vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael.