Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci aj Austrálčania si pripomenuli zostrelenie boeingu v Donbase

Trúchliaca si utiera slzu na spomienkovom ceremoniále, venovanom obetiam zostreleného lietadla v piatok, 17. júla 2015 Foto: TASR/AP

Oficiálna spomienka sa dnes konala v austrálskej metropole Canberra.

Kyjev/Canberra 17. júla (TASR) - Krajiny postihnuté vlaňajším zostrelením malajzijského boeingu vo východoukrajinskom Donbase si dnes pripomenuli prvé výročie tejto tragédie, ktorá si vyžiadala 298 životov.

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútilo na východe Ukrajiny 17. júla 2014 počas letu z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Zahynuli všetci ľudia na palube, prevažne holandskí občania. Zo zostrelenia Beingu 777 sa vzájomne obviňujú ukrajinská armáda a proruskí povstalci.

Oficiálna spomienka sa dnes konala v austrálskej metropole Canberra. Premiér Tony Abbott tam odhalil pamätník venovaný pamiatke 38 Austrálčanov, ktorí zahynuli v troskách lietadla. Pomník je postavený na pôde prinesenej priamo z miesta nešťastia na Ukrajine. Na pietnom akte kladenia vencov a kvetov sa zúčastnili desiatky príbuzných obetí.



Na tragédiu spred roka spomínali dnes aj obyvatelia obce Hrabove vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, pri ktorej sa lietadlo zrútilo.

Dedinčania s kyticami kvetov sa zhromaždili v strede obce. Odtiaľ mali kráčať v pietnom sprievode do neďalekých polí, aby odhalili pamätný kameň na počesť obetí. Spomienkové podujatie zorganizovali miestne úrady v spolupráci s proruskými povstalcami, ktorí rovnako ako pred rokom kontrolujú oblasť Hrabove.

Oficiálnu spomienku dnes organizujú aj úrady v Holandsku, odkiaľ pochádzalo až 193 obetí. Malajzia si oficiálne pripomenula zostrelenie lietadla v predstihu už počas uplynulého víkendu, keďže v týchto dňoch moslimovia slávia koniec pôstneho mesiaca ramadán.

Austrália, Holandsko, Belgicko a Ukrajina navrhli Bezpečnostnej rade OSN vytvorenie medzinárodného tribunálu, ktorý by potrestal osoby zodpovedné za pád lietadla. Rusko, ktoré v BR OSN disponuje právom veta, však zriadenie takéhoto tribunálu odmieta.

Vyšetrovacia správa medzinárodného tímu pod vedením Holandska má byť zverejnená v októbri tohto roku.