Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Tretina Ukrajincov sa vyslovila za vypovedanie prímeria v Donbase

Vojaci ukrajinskej armády Foto: TASR/AP

Vyplýva to z prieskumu ukrajinskej spoločnosti Rejting, podľa ktorého sa v novembri za tento scenár vývoja vyslovilo 36 percent opýtaných, čo je o 12 percent viac než v októbri.

Kyjev 26. novembra (TASR) - Na Ukrajine stúpa počet ľudí, ktorí podporujú vypovedanie prímeria a obnovenie bojov v oblasti Donbasu až do úplného víťazstva. Vyplýva to z prieskumu ukrajinskej spoločnosti Rejting, podľa ktorého sa v novembri za tento scenár vývoja vyslovilo 36 percent opýtaných, čo je o 12 percent viac než v októbri.

Ako informovala agentúra UNIAN, obnovenie bojov má najväčšiu podporu na západe a severe Ukrajiny, smerom na juh podpora klesá a v samotnom Donbase by vojenské riešenie krízy privítalo len osem percent obyvateľstva.

Dohoda o prímerí bola podpísaná oboma stranami konfliktu 5. septembra počas rokovaní v Minsku. Napriek tomu, že obe strany deklarovali, že ju budú rešpektovať, prakticky denne dochádza k jej porušovaniu.

Pokiaľ ide o zahraničnú politiku Ukrajiny, čoraz viac Ukrajincov, 64 percent, si želá čo najrýchlejšie pripojenie sa k EÚ. Najvýraznejšie sa toto želanie prejavuje u voličov proreformných strán: Bloku Petra Porošenka, Ľudového frontu a strany Vlasť. Od októbra sa však výrazne - z 24 na 17 percent - znížil počet ľudí, ktorí sú za pripojenie Ukrajiny k colnej únii s Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom.

Podľa prieskumu agentúry Rejting vstup svojej krajiny do NATO si želá 51 percent Ukrajincov. Agentúra upozornila, že v novembri podpora členstva Ukrajiny v NATO prvýkrát prekonala 50-percentnú hranicu; ešte v apríli bola podpora len 40-percentná, v júli a auguste 44-percentná.