Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci žiadajú Rusko, aby prepustilo väznenú pilotku Savčenkovú

Na archívnej väznená ukrajinská dôstojníčka letectva Nadežda Savčenková v klietke v súdnej sieni v Moskve 10. februára 2015. Foto: TASR/AP

Asi 2000 ľudí sa zišlo na Námestí nezávislosti v Kyjeve, aby žiadali Moskvu o jej prepustenie. Časť demonštrantov sa potom odobrala pred ruské veľvyslanectvo v Kyjeve a pokračovali tam v proteste.

Kyjev 6. marca (TASR) - Asi 2000 ľudí sa dnes zišlo na Námestí nezávislosti v Kyjeve, aby žiadali Moskvu o prepustenie v Rusku väznenej a súdenej ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej. Časť demonštrantov sa potom odobrala pred ruské veľvyslanectvo v Kyjeve a pokračovali tam v proteste.

Pred budovou potom skandovali: "Hanba Rusku" a "Slobodu Savčenkovej," uviedol hovorca veľvyslanectva Oleg Grišin pre agentúru Interfax. Dodal, že demonštranti hádzali smerom k budove vajíčka.

Ruská ambasáda v Kyjeve uviedla, že v noci nadnes pred jej budovou neznámi muži, oblečení v maskáčoch a s maskami na tvárach, bejzbalovými palicami poškodili tri autá veľvyslanectva a hádzali dymovnice. Grišin informoval, že veľvyslanectvo v tejto súvislosti zaslalo protestnú nótu ukrajinskému ministerstvu zahraničných vecí.

Savčenková je súdom v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska obvinená z toho, že ako príslušníčka provládneho pluku Ajdar pôsobiaceho v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny 17. júna 2014 naviedla mínometné strely na skupinu civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina - vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.

Štátny žalobca v procese žiada pre Savčenkovú 23 rokov väzenia. Savčenková svoju vinu odmieta.

Uplynulý štvrtok po tom, ako sudca odročil pojednávanie na 9. marca a neumožnil jej vystúpiť so záverečnou rečou, vyhlásila hladovku.