Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajincov je v Česku dvakrát viac než Vietnamcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Najviac migrantov z tretích krajín v Českej republike pochádza z Ukrajiny, Vietnamu a Ruska.

Praha 16. januára (TASR) - Česká republika sa od 90. rokov zmenila z tranzitnej na cieľovú krajinu migrantov z niektorých štátov. Napísal to dnes spravodajský server Novinky.cz.

Z výsledkov analýzy, ktorú českej vláde predkladá minister vnútra Milan Chovanec počet cudzincov v Čechách stúpol od roku 1989 trinásťnásobne. Týka sa to aj ľudí prichádzajúcich zo štátov mimo Európskej únie.

"Dlhodobo sa podiel cudzincov z tretích krajín trvalo prebývajúcich v ČR zvyšuje," píše sa v dokumente, ktorý má k dispozícii denník Právo. Počet cudzincov sa iba za posledných desať rokov zdvojnásobil.

Najviac migrantov z tretích krajín pochádza z Ukrajiny (104.558), Vietnamu (56.665) a Ruska (34.787). Američanov žilo vlani v Česku 6292. Hranicu 5000 ešte presiahli prisťahovalci z Mongolska, Kazachstanu a Moldavska.

Na základe povolenia k trvalému pobytu, dlhodobému alebo prechodnému pobytu alebo víz k pobytu nad 90 dní žilo vlani v Česku 266.855 štátnych príslušníkov zo štátov mimo krajín Európskej únie. Bolo to 58 percent z celkového počtu 458.710 cudzincov zdržiavajúcich sa na území ČR.

Podľa citovanej analýzy Česko neeviduje veľa konfliktov medzi komunitami cudzincov a väčšinovou spoločnosťou. Pripúšťa sa však, že v niektorých mestách, kde sa usadilo viac cudzincov sa sporadicky voči ich "špecifickým skupinám" protesty odohrali.

"Migračná realita posledných niekoľko rokov so sebou prináša riziko niektorých sprievodných javov, ako je xenofóbia, rasizmus, extrémizmus či iné prejavy negatívnych postojov jedincov či skupín vo vzťahu k cudzincom," uvádza správa. Českú spoločnosť polarizovala predovšetkým utečenecká kríza v polovici roku 2015, ktorá otvorila diskusiu a zvýšený záujem o migračnú politiku a problematiku spolužitia s cudzincami, konštatuje analýza.