Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ukrajine by pri obnove by mala pomôcť agentúra, ukázali ju vo Viedni

Ukrajinskí vojaci čistia delo pri obrnených vozidlách s delami na ceste po stiahnutí pri dedine Fedorivka na východe Ukrajiny 27. februára 2015. Bojujúce strany na Ukrajine urobili dôležitý krok na upokojenie situácie na východe a začali s ohláseným sťahovaním ťažkých zbraní z frontovej línie. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda, ktorej najmenej traja príslušníci padli, dnes opäť obvinila proruských separatistov z vážneho porušenia dohodnutého prímeria.

Kyjev/Doneck/Moskva/Viedeň/Washington 3. marca (TASR) - Ukrajinská armáda, ktorej najmenej traja príslušníci padli a ďalších deväť utrpelo zranenia na východe krajiny v priebehu uplynulých 24 hodín, dnes opäť obvinila proruských separatistov z vážneho porušenia dohodnutého prímeria. Separatisti však obvinenia odmietli s tým, že iba reagujú na provokácie zo strany ukrajinských ozbrojených síl.

Obe strany informovali v uplynulých dňoch o stiahnutí ťažkých zbraní z frontovej línie, čo však pozorovatelia OBSE nedokázali overiť a teda ani potvrdiť.

Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak pohrozil, že ak sa situácia neupokojí v plnom rozsahu, stiahnuté zbrane sa vrátia na pôvodné pozície.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zriadil komisiu pre zmenu ústavy s cieľom rozšíriť právomocí regiónov. Aj táto reforma je súčasťou dohôd uzavretých v Minsku 12. februára.

Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačové oddelenie protiteroristickej operácie (ATO) informovala, že "teroristi" v noci nadnes "chaoticky a provokatívne" ostreľovali pozície vládnych síl.

"Neďaleko Donecka, pri bani Dutovská, teroristi dvakrát ostreľovali náš oporný bod. V smere na Artemivsk bola streľba na dediny Myronivsk a Majorsk," uviedol štáb ATO s tým, že paľba z mínometov zasiahla aj obec Avdijivka. "Celkovo od 21.00 h 2. marca až do 5.00 h 3. marca nepriateľ šesťkrát porušil režim prímeria," dodal štáb ATO.

Podľa agentúry TASS ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) oznámilo, že ukrajinské sily porušili prímerie v noci nadnes osemkrát. Mínometná paľba podľa ministerstva zasiahla okraj mesta Doneck a obec Pisky, obete neboli hlásené.

Vo Viedni sa dnes konala prezentácia Agentúry pre modernizáciu Ukrajiny, na ktorú sa oficiálne transformovala "Tajná spoločnosť priateľov Ukrajiny".

Ako pri tejto príležitosti uviedol publicista a filozof Bernard-Henri Lévy, Ukrajinu sužujú "sovietizmus, korupcia a vojna". Práve preto je potrebná obnova hospodárskou cestou podobná tej, ktorá po druhej svetovej vojne z iniciatívy vtedajšieho šéfa americkej diplomacie Georgea Marshalla pomohla starému kontinentu, teda akýsi Marshallov plán pre Ukrajinu.

Malo by sa tak stať za účasti špičkových predstaviteľov medzinárodnej politickej scény. Bývalý komisár pre rozširovanie EÚ Günter Verheugen bude pracovať na modeloch európskej integrácie Ukrajiny, niekdajší nemecký minister financií Peer Steinbrück by mal pomôcť s oblasťou daní a financií, Peter Mandelson, tvorca politiky britských labouristov nazývanej New Labour a "alter ego" ich expremiéra Tonyho Blaira, vypracuje potrebné koncepcie, bývalý šéf francúzskej diplomacie a spoluzakladateľ Lekárov bez hraníc Bernard Kouchner bude zodpovedný za zdravotníctvo, kým poľský expremiér Wlodzimierz Cimosewicz za znalosti z boja proti korupcii.

Zakladajúcimi členmi agentúry sú popri Lévym ešte konzervatívny britský poslanec lord Risby známy pod občianskym menom Richard Spring a poslanec nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Karl-Georg Wellmann. Za projektom stojí ukrajinský oligarcha Dmytro Firtaš.

Svetoví lídri sa dnes vývojom na Ukrajine zaoberali v ďalšej videokonferencii, na ktorej sa z iniciatívy prezidenta USA Baracka Obamu a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej očakávala aj účasť predsedu Európskej rady Donalda Tuska, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ako aj premiérov Veľkej Británie a Talianska Davida Camerona a Mattea Renziho. Účastníci by popri problematike diania na Ukrajine mali prediskutovať aj iné bezpečnostné otázky globálneho charakteru, informoval Biely dom.