Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda hlási najvyšší počet obetí v Donbase od novembra

Na archívnej snímke vojaci ukrajinskej armády Foto: TASR/AP

Vojenský konflikt medzi vládnymi silami a separatistickými povstalcami na východe Ukrajiny si od vypuknutia v apríli 2014 vyžiadal viac ako 9000 životov.

Kyjev 16. februára (TASR) - Životy troch ukrajinských vojakov a siedmich zranených si za posledných 24 hodín vyžiadalo ostreľovanie medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Ide o najvyššiu bilanciu obetí a zranených od polovice novembra minulého roka.

Agentúra UNIAN citovala hovorcu operácie ukrajinských vládnych síl (ATO) Oleksandra Motuzjanyka, podľa ktorého sa situácia v oblasti ATO v pondelok výrazne zhoršila.

Dodal, že protivník každý deň zvyšuje počet ostreľovaní a čoraz častejšie používa mínomety. Uviedol tiež, že prakticky pri každom treťom útoku proruskí separatisti používajú tie typy zbraní, ktoré mali byť podľa minských mierových protokolov stiahnuté z demarkačnej čiary.

Najprudšie boje sa odohrávali v blízkosti frontovej línie pri obci Zajceve, vzdialenej asi 50 kilometrov severne od mesta Doneck, informoval Motuzjanyk.

Monitorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá sleduje dodržiavanie dohody o prímerí na východe Ukrajiny, už dlhší čas vyjadruje znepokojenie v súvislosti s vyostrovaním konfliktu v Donbase.

Z porušenia minských protokolov však dnes svojho protivníka obvinilo aj velenie proruských síl. Jeho predstavitelia uviedli, že vládne sily ostreľovali dedinu Zajceve i západné predmestia Donecka.

Vojenský konflikt medzi vládnymi silami a separatistickými povstalcami na východe Ukrajiny si od vypuknutia v apríli 2014 vyžiadal viac ako 9000 životov. Boje vlani niekoľkokrát utíchli - vždy po podpísaní dohody o prímerí. Začiatkom februára však znova vypukli s novou silou.