Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda hlásila výrazný pokles útokov separatistov

Ilustračné foto Foto: FOTO JD

Ukrajinská armáda dnes oznámila, že v noci na dnes zaznamenala výrazný pokles útokov proruských separatistov na východe.

Kyjev 28. februára (TASR) - Ukrajinská armáda dnes oznámila, že v noci na dnes zaznamenala výrazný pokles útokov proruských separatistov na východe. Dodala však, že povstalci pálili raketami Grad pri meste Avdijivka, napriek dva týždne platnej dohode o prímerí.

Ukrajina hlásila v piatok prvé obete medzi svojimi vojakmi za posledné tri dni, čo len zdôraznilo krehkosť prímeria, ktoré začalo platiť 15. februára. Ukrajinská armáda aj povstalci zároveň začali sťahovať ťažké zbrane z frontovej línie, napísala tlačová agentúra Reuters.

Armáda na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook uviedla, že v noci nadnes zaznamenala "výrazný pokles útokov vo všeobecnosti a úplné prímerie v určitých častiach zóny konfliktu".

Dodala tiež, že prímerie sa väčšinou úplne dodržiavalo okolo mesta Luhansk ovládanom povstalcami a neďaleko vládou kontrolovaného mesta Mariupoľ na pobreží Azovského mora.

Kyjev sa obáva, že prístavné mesto a priemyselná metropola Mariupoľ sa stane nasledujúcim terčom povstaleckých útokov. Separatisti už dosiahli obrovský úspech, keď ponižujúco porazili ukrajinskú armádu v boji o strategické mesto Debaľceve, pričom vtedy už platilo prímerie.

Ukrajinská armáda hlásila izolované útoky povstalcov na vládne pozície, vrátane útokov raketami GRAD, okolo vládou kontrolovanej Avdijivky severne od mesta Doneck, ktoré majú pod kontrolou separatisti. V Avdijivke sa nachádza jeden z najväčších podnikov na spracovanie koksu v Európe.

Boje na priemyselnom východe Ukrajiny zničili oceliarsky sektor, ktorý pred vypuknutím konfliktu vlani v apríli tvoril 15 percent ekonomiky.

Vládni vojaci a separatisti vyhlásili, že pokračujú so sťahovaním ťažkých zbraní z frontovej línie, čo je "druhý bod" v mierovej dohode zameranej na ukončenie konfliktu. Ten si už vyžiadal vyše 5600 ľudských životov.