Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda prišla o hlavnú zásobovaciu trasu do Avdijivky

Na archívnej snímke ukrajinský vojak. Foto: TASR/AP

Avdijivka mala pred vojnou takmer 30.000 obyvateľov. V súčasnosti sa tam podľa úradov zdržiava niekoľko stoviek civilistov.

Kyjev 15. februára (TASR) - Ukrajinské sily prišli o hlavnú zásobovaciu trasu do Avdijivky na východe Ukrajiny a mesto je už čiastočne obkľúčené ruskou armádou. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Ukrajinská armáda situáciu v Avdijivke v Doneckej oblasti označila za mimoriadne kritickú a nestabilnú. Ukrajinskí vojaci tam odolávajú útokom prakticky zo všetkých strán. Rusom už niekoľko dní úspešne postupujú najmä severozápadne od mesta. Jeho zásobovanie je možné len po poľných cestách cez približne tri kilometre široký koridor.

"Zásobenie Avdijivky a evakuácia mesta sú sťažené, využívame však vopred pripravenú logistickú tepnu," uviedol hovorca zodpovedný za príslušnú časť frontu Dmytro Lychovij vo štvrtok pre ukrajinskú televíziu. Frontové línie sú v pohybe a niektoré ukrajinské jednotky sa museli stiahnuť na výhodnejšie pozície. Na iných miestach sa im zase podarilo zatlačiť ruské jednotky.

Avdijivka mala pred vojnou takmer 30.000 obyvateľov. V súčasnosti sa tam podľa úradov zdržiava niekoľko stoviek civilistov.