Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda:Situácia v okolí mesta Časiv Jar je zložitá a napätá

Na snímke ukrajinský tank 17. tankovej brigády strieľa na ruské pozície v Časiv Jare. Foto: TASR/AP

Časiv Jar, kde žilo pred vojnou asi 12.000 obyvateľov, leží necelých 30 kilometrov juhovýchodne od mesta Kramatorsk, ktoré je dôležitým železničným a logistickým uzlom ukrajinskej armády.

Kyjev 7. apríla (TASR) - Situácia v okolí mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je "zložitá a napätá". Uviedla to v nedeľu ukrajinská armáda, podľa ktorej sú však ruské sily "na ústupe". Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Rusi koncentrujú svoje útoky na dediny Bohdanivka a Ivanivske pri Časiv Jare, povedal predstaviteľ ukrajinskej armády Oleh Kalašnikov. Ruská armáda podľa jeho slov "využíva pechotu podporovanú obrnenými bojovými vozidlami a bojovými lietadlami". "Všetky ich útoky však boli odrazené. Sú na ústupe," dodal.

Kalašnikov zároveň zdôraznil strategický význam tohto východoukrajinského mesta. Ak Rusko dobyje Časiv Jar, "bude môcť bombardovať mesto Kosťantynivka" vzdialené desať kilometrov juhozápadne, upozornil.

Časiv Jar, kde žilo pred vojnou asi 12.000 obyvateľov, leží necelých 30 kilometrov juhovýchodne od mesta Kramatorsk, ktoré je dôležitým železničným a logistickým uzlom ukrajinskej armády.

Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Doneckej oblasti v piatok tvrdil, že ruským silám sa podarilo preniknúť na okraj mesta Časiv Jar. Ukrajinská armáda to poprela, potvrdila však ťažké boje.

Moskva v posledných mesiacoch dosiahla na frontovej línii postup, čím posilnila svoju prevahu, zatiaľ čo Kyjev zápasí s nedostatkom dôležitej vojenskej podpory od svojich západných spojencov. Ruským silám sa vo februári podarilo dobyť mesto Avdijivka ležiace na frontovej línii neďaleko mesta Doneck.