Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

UKRAJINSKÁ KRÍZA: Vláda premiéra Jaceňuka prežila hlasovanie o dôvere

Na snímke premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk počas hlasovania o dôvere. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval dnes Jaceňuka a generálneho prokurátora Viktora Šokina, aby odstúpili a obnovili tak dôveru k štátnym inštitúciám.

Kyjev 16. februára (TASR) - Ukrajinský parlament neprijal dnes návrh uznesenia o vyslovení nedôvery vláde premiéra Arsenija Jaceňuka. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Za návrh na vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 194 poslancov, pričom potrebných bolo 226 hlasov.

Verchovna rada však ešte predtým vyslovila nespokojnosť s prácou vlády. Za toto uznesenie hlasovalo 247 poslancov.

Jaceňuk počas prezentácie správy o činnosti vlády za rok 2015 vyhlásil, že jeho kabinet urobil všetko, čo bolo možné za daných ťažkých okolností, uviedla spravodajská stanica BBC.

Ukrajinská vláda čelí obvineniam z rodinkárstva a korupcie a pád Jaceňukovej popularity poukazuje na rastúcu nespokojnosť s nedostatočným pokrokom pri presadzovaní potrebných reforiem, poznamenala agentúra AP.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už v priebehu dňa vyzval Jaceňuka i generálneho prokurátora Viktora Šokina, aby odstúpili a obnovili tak dôveru k štátnym inštitúciám.

"Kompletné prebudovanie kabinetu musí byť vykonané na báze súčasnej koalície pozostávajúcej z Bloku Petra Porošenka, Ľudového frontu, Svojpomoci a Vlasti," povedal Porošenko.

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na Mustafu Najema, podpredsedu parlamentnej frakcie Bloku Petra Porošenka, neskôr informovala, že Šokin odstúpil z funkcie.

Dnešné hlasovanie o dôvere podľa AP odráža tlejúce politické napätie v čase hospodárskych problémov, ktoré nahlodali verejnú podporu Jaceňukovmu kabinetu. Výsledok hlasovania odráža aj strach poslancov z rozpadu vládnucej koalície a predčasných volieb. Tým sa chcú vyhnúť aj Porošenko s Jaceňukom, keďže podpora ich vlastných politických strán v najnovších prieskumoch verejnej mienky klesla, a to v dôsledku frustrácie obyvateľstva z nedostatočného pokroku.

Jaceňuk sa dostal k moci v roku 2014 po masívnych protestoch, ktoré viedli k pádu vtedajšieho proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Sľúbil, že zakročí proti korupcii a zavedie hospodárske reformy. Stal sa však terčom obvinení z korupcie, hoci žiadny konkrétny dôkaz sa neobjavil, dodala BBC.

Generálny prokurátor Viktor Šokin odstúpil

Ukrajinský generálny prokurátor Viktor Šokin odstúpil dnes z funkcie. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na Mustafu Najema, podpredsedu parlamentnej frakcie Bloku Petra Porošenka.

Informáciu o odstúpení potvrdila pre denník Ukrajinska pravda aj samotná generálna prokuratúra.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že sa so Šokinom ráno stretol a navrhol mu, aby odstúpil. Podľa hlavy štátu si generálna prokuratúra nezískala dôveru spoločnosti.

Námestník ukrajinského generálneho prokurátora Vitalij Kasko v pondelok oznámil, že odstupuje z funkcie. Na tlačovej konferencii uviedol, že Šokin mu odobral "všetky funkcie a nástroje na vyšetrovanie a sledovanie všetkých prípadov, ktoré inicioval náš tím".

Kasko rozhodnutie odstúpiť z funkcie zdôvodnil "transformáciou úradu generálnej prokuratúry na orgán, kde vládne korupcia a vzájomná ochrana a akékoľvek snahy zmeniť systém sú okamžite perzekvované", informovala agentúra Ukrinform.