Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská opozícia namieta proti zákonu o stredoškolskom vzdelávaní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO TASR - Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR Foto: TASR

Námietku podala politická strana Opozičná platforma - Za život, ktorá tento zákon označila za diskriminačný a protiústavný.

Kyjev 20. marca (TASR) - Ukrajinská opozícia napadla na ústavnom súde zákon o úplnom stredoškolskom vzdelávaní, ktorý nadobudol účinnosť 18. marca a zavádza postupné znižovanie výučby v jazykoch národnostných menšín vrátane ruštiny. Informovala o tom agentúra TASS.

Námietku podala politická strana Opozičná platforma - Za život, ktorá tento zákon označila za diskriminačný a protiústavný. Argumentuje, že na Ukrajine je ústavou zaručená ochrana a používanie ruského jazyka, ako aj jazykov ďalších národnostných menšín.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zákon podpísal 13. marca. Najväčšiu polemiku vyvolala práve časť, ktorá sa týka používania ukrajinčiny a iných jazykov vo vyučovacom procese.

Zákon napokon ustanovuje tri modely štúdia štátneho jazyka, teda ukrajinského, na školách.

Prvý model sa týka pôvodného obyvateľstva, ktoré nežije vo svojom vlastnom jazykovom prostredí a "nemá štát, chrániaci a rozvíjajúci tento jazyk". Ide v prvom rade o krymských Tatárov. V tomto prípade zákon poskytuje možnosť výučby v ich jazyku s "dôkladným osvojením si ukrajinského jazyka".

Druhý model sa týka škôl národnostných menšín, kde sa vyučuje v jazykoch štátov EÚ. Žiaci tohto druhu škôl budú mať na prvom stupni základnej školy vyučovanie vo svojom rodnom jazyku, ale budú sa učiť aj ukrajinčinu. Od 5. ročníka by sa množstvo predmetov vyučovaných v ukrajinčine malo postupne zvyšovať, pričom na strednej škole by v ukrajinčine malo byť 60 percent vyučovacieho času.

Tretí model sa týka ostatných menšín. Ide o menšiny, ktorých jazyk je blízky ukrajinčine a jeho používatelia žijú vo svojom jazykovom prostredí. Týka sa teda aj ruštiny. V rámci tohto modelu sa na základnej škole bude vyučovať v jazyku menšiny so súčasným vyučovaním ukrajinského jazyka. Počínajúc 5. triedou by v ukrajinčine malo byť až 80 percent vyučovacieho času.