Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská opozícia dnes v parlamente vypískala premiéra Azarova

Mykola Azarov Foto: TASR/AP

Trestné oznámenie na ukrajinskú vládu za pozastavenie príprav na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ podali dnes na kyjevskom súde právnici z advokátskej firmy Lions Litigate.

Kyjev 22. novembra (TASR) - Rozhodnutie ukrajinskej vlády nepodpísať asociačnú zmluvu s EÚ je motivované výlučne ekonomickými dôvodmi a je súčasťou taktiky, vyhlásil dnes ukrajinský premiér Mykola Azarov na pôde ukrajinského parlamentu.

Dodal, že štvrtkový krok vlády súvisí so snahami o obnovenie aktívneho dialógu s Ruskom a nemení celkovú stratégiu rozvoja Ukrajiny.

Ukrajinský premiér súčasne informoval, že ešte do summitu Východného partnerstva vo Vilniuse, kde mala byť spomínaná zmluva podpísaná, sa uskutoční trojstranná schôdzka Ruska, Ukrajiny a EÚ venovaná obchodno-ekomickej spolupráci.

Azarov pred poslancami priznal, že prijať rozhodnutie o pozastavení prípravných prác na asociačnej dohode bolo ťažké, ale "jediné možné v súčasnej situácii". Dodal, že ide o súčasť taktiky.

K podpisu asociačnej dohody s Ukrajinou malo dôjsť koncom novembra počas summitu Východného partnerstva v litovskom Vilniuse. Vláda ako motív svojho rozhodnutia uviedla nevyhnutnosť rozvíjať ekonomické vzťahy s Ruskom a colnou úniou Spoločenstva nezávislých štátov. Kremeľ postoj Ukrajiny privítal a označil ju za svojho "blízkeho partnera".

Opozícia Azarovovu snahu vysvetliť dôvody, ktoré vládu viedli k rozhodnutiu pozastaviť prípravné práce pre podpísanie asociačnej dohody s EÚ, prerušovala výkrikmi: "Hanba!" a "Von!" a piskotom. Podobne sa zachovali aj voči predsedovi parlamentu Volodymyrovi Rybakovi a na lóžu vyhradenú pre členov vlády vyvesili vlajku EÚ.

Po týchto incidentoch Azarov a jeho ministri opustili rokovaciu sálu a predseda parlamentu schôdzku ukončil. Poslanci sa znova zídu až 3. decembra, informovala RIA Novosti.

Trestné oznámenie na ukrajinskú vládu za pozastavenie príprav na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ podali dnes na kyjevskom súde právnici z advokátskej firmy Lions Litigate.

Podľa ich názoru vláda svojím rozhodnutím prekročila svoje právomoci a porušila ústavu Ukrajinskej republiky. Právnici sa odvolali na zákon o zahranično-politickom smerovaní Ukrajiny, v ktorom sa ako jej priorita uvádza integrácia do štruktúr EÚ s cieľom dosiahnuť v nej plné členstvo. Upozornili tiež, že vláda nesmie zastavovať ani pozastavovať žiadne integračné procesy bez predošlého súhlasu parlamentu alebo prezidenta.

Pre podobný krok ako advokátska kancelária sa rozhodla aj Európska strana Ukrajiny, ktorá súd požiadala, aby rozhodnutie vlády označil za protizákonné. Pozastavenie prípravy na eurointegráciu podľa trestného oznámenia protirečí prioritám zahraničnej politiky Ukrajiny.

Rozhodnutiu ukrajinskej vlády predchádzalo neschválenie šestice zákonov parlamentom, ktoré by umožňovali prepustenie väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej a jej odchod na liečenie do Nemecka, prípadne aj udelenie milosti. Prijatím týchto zákonov pritom EÚ podmieňovala podpis asociačnej dohody.