Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská polícia zhabala súbor starožitností odcudzených z Krymu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Razie boli súčasťou vyšetrovania nezákonnej činnosti nemenovaného bývalého ukrajinského zákonodarcu, ktorý pôsobil aj ako vysoký úradník na Kryme pred anexiou.

Kyjev 24. júna (TASR) - Ukrajinská polícia zhabala obrovskú zbierku starožitností v hodnote niekoľkých miliónov dolárov, ktoré boli odcudzené z múzeí na Kryme, v roku 2014 anektovanom Ruskom. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP.

V bližšie nešpecifikovanom úrade v hlavnom meste Kyjev sa našlo niekoľko tisíc artefaktov z bronzovej doby a zo stredoveku. Generálna prokurátorka Iryna Venediktovová uviedla, že polícia zhabala "viac než 6000 historických predmetov vrátane mečov, šablí, prilieb, amfor a mincí".

Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj uviedol, že zbierku objavili v rámci 13 razií uskutočnených počas piatich dní. Podľa jeho vyjadrenia sú tieto artefakty významné nielen pre Ukrajinu, ale aj pre celú východnú Európu.

"Ide o najväčší ilegálny súbor svojho druhu v dejinách Ukrajiny," doplnil ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko, ktorý tvrdí, že návrat tejto zbierky do ukrajinských rúk je veľmi symbolický – prichádza totiž štyri mesiace po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

Razie boli súčasťou vyšetrovania nezákonnej činnosti nemenovaného bývalého ukrajinského zákonodarcu, ktorý pôsobil aj ako vysoký úradník na Kryme pred anexiou.

Venediktovová ďalej uviedla, že Kyjev momentálne vyšetruje aj krádež súboru skýtskeho zlata z múzea v okupovanom meste Melitopol na juhu Ukrajiny. "Rusko sa snaží zničiť nielen náš štát a národ, snaží sa tiež ukradnúť našu históriu," zdôraznila.