Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská pošta vydala sériu známok, ktorá vyjadruje ukrajinský vzdor

Muž, vpravo, sa lúči so svojou deväťročnou dcérou, keď vlak odchádza s rodinou do Poľska na železničnej stanici v Odese v pondelok 4. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Pošta okrem toho začala používať i novú pečiatku, na ktorej je vyobrazený známy výrok i obrys Hadieho ostrova.

Kyjev 12. apríla (TASR) - Ukrajinská pošta vydala v utorok novú sériu poštových známok, na ktorých je vyobrazený ukrajinský vojak ukazujúci prostredný prst ruskej vojenskej lodi. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Poštová známka odkazuje na udalosť zo začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, keď sa ruské sily snažili zmocniť Hadieho ostrova v Čiernom mori. Udalosť sa stala známa po tom, ako bol zverejnený zvukový záznam komunikácie medzi ruskou vojnovou loďou, ktorá sa blížila k Hadiemu ostrovu, a ukrajinskými vojakmi nachádzajúcimi sa na ostrove. Po tom, ako loď vyzvala vojakov, aby sa vzdali, jeden obrancov ostrova, 32-ročný Roman Hrybov, odpovedal: "Ruská vojnová loď chod do p...!".

Tento výrok sa následne stal podľa DPA symbolom ukrajinského vzdoru a jeho autor sa stal ľudovým hrdinom. Výrok sa stal natoľko populárnym, že sa začal objavovať na tričkách i iných predmetoch. Aj samotná pošta tento výrok zakomponovala na niektoré zo známok.

"Táto fráza... sa stala symbolom odvahy a nezlomnosti ducha ukrajinského ľudu v boji proti Rusku," uviedla ukrajinská pošta na svojej webovej stránke.

Pošta okrem toho začala používať i novú pečiatku, na ktorej je vyobrazený známy výrok i obrys Hadieho ostrova. Vydané boli k známkam i obálky s obdobným motívom. Ukrajinská pošta na svojej webovej stránke uvádza, že obálky a známky boli vydané v náklade 20.000 kusov.