Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská prvá dáma Zelenská varovala: Terčom číslo 1 je každý z nás

Na archívnej snímke zo 6. mája 2020 pózuje Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Rozhovor so Zelenskou urobila cez e-mail novinárka CNN Christiane Amanpourová. Odpovede prezidentovej manželky boli preložené z ukrajinčiny.

Kyjev 12. apríla (TASR) - Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská varovala, že nikto na Ukrajine nie je pred ruskými silami v bezpečí. "Terčom číslo jeden je každý z nás," povedala v rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN. Interview CNN v utorok zverejnila na svojom webe.

Keď ruskí vojaci napadli ich vlasť, ukrajinský prezident a jeho manželka Olena odmietli ujsť do zahraničia alebo vzdať sa. Namiesto toho sa rozhodli, tak ako mnoho ich krajanov a krajaniek, vzdorovať ruskej agresii.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. februára a Zelenskyj vtedy vo vyhlásení na videu oznámil, že do Kyjeva prenikli "nepriateľské sabotážne skupiny", pričom on je ich terčom číslo jeden a jeho rodina terčom číslo dva.

Prezident sa odvtedy sústreďuje na vojenskú obranu Ukrajiny proti ruským silám a prvá dáma sa zameriava na humanitárne záležitosti a na pomoc deťom. Pracuje na tom, aby svet oboznamovala s utrpením bežných Ukrajincov, ktoré im prináša vojna, uviedla CNN.

Rozhovor so Zelenskou urobila cez e-mail novinárka CNN Christiane Amanpourová. Odpovede prezidentovej manželky boli preložené z ukrajinčiny.

Zelenská dostala aj otázku, či sa vídava s manželom, odkedy sa konflikt začal.

"Volodymyr a jeho tím vlastne žijú v prezidentskom úrade. Vzhľadom na nebezpečenstvo majú moje deti a ja zakázané sa tam zdržiavať. Takže už viac ako mesiac komunikujeme len cez telefón," odpovedala ukrajinská prvá dáma.