Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po návšteve v Donbase vypočúvala Savčenkovú Ukrajinská tajná služba

Nadija Savčenková. Foto: TASR/AP

Savčenková, ktorá strávila v ruskom väzení dva roky, vyvoláva svojimi činmi na Ukrajine sporné reakcie.

Kyjev 28. februára (TASR) - Ukrajinské tajné služby v rámci prešetrovania trestnej veci súvisiacej s terorizmom predvolali poslankyňu ukrajinského parlamentu Nadiju Savčenkovú, ktorá pred niekoľkými dňami opäť navštívila Donbas a stretla sa tam so zajatými príslušníkmi vládnych síl.

Vo vysielaní televíznej stanice 5. kanál o tom dnes informoval poradca riaditeľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Jurij Tandit.

Tandit spresnil, že Savčenková bola jednou z osôb predvolaných, aby vysvetlili svoju návštevu v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR). Dodal, že "nebola nikým splnomocnená, aby viedla rokovania s teroristami", teda predstaviteľmi povstalcov z DĽR. Vyslovil podozrenie, že Savčenková je objektom manipulácie zo strany ruských tajných služieb, a poznamenal, že poslankyňa si "robí veľké píár".

Poradca šéfa SBU naznačil, že do Savčenkovej návštevy v DĽR boli zapojené aj ruské tajné služby. "Videli sme, koľko tam bolo ruských médií, ako túto cestu pripravovali a ako o nej informovali," upozornil.

Tlačová služba SBU dodala, že okrem Savčenkovej bol na pobočku SBU v Doneckej oblasti predvolaný aj vedúci centra pre oslobodenie zajatcov Volodymyr Ruban, ktorý spolu s poslankyňou navštívil Doneck.

Činnosť Savčenkovej žiadal predtým preveriť poslanecký klub strany Ľudový front, ktorý vyslovil podozrenie, že ich kolegyňa je "ruským agentom".

Savčenkovej návšteva v Donbase sa uskutočnila 24. februára, keď navštívila zajatecký tábor v Makijivke a stretla sa tam so zajatými vojakmi ukrajinských vládnych síl. Podľa agentúry UNIAN sa stretla aj so zajatcami "v okupovanom Donecku", aby im odovzdala balíčky od príbuzných a psychicky ich podporila.

Savčenková, ktorá strávila v ruskom väzení dva roky, vyvoláva svojimi činmi na Ukrajine sporné reakcie: je ostrou kritičkou ukrajinskej vlády a opakovane vyzýva na dialóg s Ruskom podporovanými povstalcami.