Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská SBU zadržala muža, ktorý pomáhal šíriť ruskú propagandu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zadržaný čelí vyšetrovaniu v súvislosti s obvineniami zo schvaľovania ruskej agresie na Ukrajine a velebenia osôb, ktoré sa na nej podieľajú.

Kyjev 19. apríla (TASR) - Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) v stredu oznámila, že zadržala muža, ktorý spolupracoval s prokremeľským spravodajským portálom Bel.ru a pomáhal šíriť dezinformácie v čase prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Miestny obyvateľ, ktorý pomáhal nepriateľovi šíriť klamlivé informácie o spoločensko-politickej situácii v hlavnom meste, bol zadržaný v Kyjeve," uviedla SBU vo vyhlásení na platforme Telegram. Dodala, že muž poskytoval ruským novinárom vymyslené a prekrútené informácie o Ukrajine.

Server Bel.ru prináša spravodajstvo z regiónu Belgorodskej oblasti nachádzajúcej sa pri ukrajinských hraniciach, uviedla AFP.

Zadržaný, ktorého identita nebola zverejnená, čelí vyšetrovaniu v súvislosti s obvineniami zo schvaľovania ruskej agresie na Ukrajine a velebenia osôb, ktoré sa na nej podieľajú. Muž podľa SBU "verejne podporoval konanie ruských okupantov a popieral ich zločiny v Buči, Irpini a Iziume".

SBU zverejnila screenshoty z príspevkov na sociálnych sieťach tvrdiacich, že "ruská armáda nestrieľa na mierumilovných civilistov". Z takýchto útokov bola, naopak, obviňovaná "sadistická armáda Ukrajiny".

AFP píše, že tieto postoje korešpondujú s pozíciou Moskvy, ktorá odmieta, že ruské sily vykonali popravy civilistov v Buči a ďalších ukrajinských mestách.

Buča sa stala synonymom ruskej brutality po tom, ako sa ruské invázne jednotky vlani v marci stiahli z oblasti Kyjeva po neúspešnom pokuse o obsadenie ukrajinskej metropoly. Na uliciach Buče kúsok od Kyjeva sa vtedy našli stovky tiel zabitých civilistov.