Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská vláda a povstalci sa dohodli na ďalšej výmene osôb

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Konflikt odohrávajúci sa v najvýchodnejších oblastiach Ukrajiny vypukol začiatkom roka 2014 po predošlých masových protestoch v Kyjeve a zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča.

Minsk 13. januára (TASR) - Ukrajinská vláda a povstalci sa dohodli dnes na prepustení spolu viac než 50 zadržiavaných osôb, k čomu by malo dôjsť v blízkej budúcnosti. Napísala to agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie tlačovej tajomníčky zástupcu Kyjeva v tzv. kontaktnej skupine Leonida Kučmu. Presný počet osôb, ktorých prepustenie sa plánuje na jednotlivých stranách, však nešpecifikovala.

"Obe strany sa dohodli na prepustení viac než 50 ľudí v blízkej budúcnosti. Ako prví budú prepustení zranení a vážne chorí ľudia, ako aj ženy," uviedla na Facebooku Darka Oliferová, ktorej slová citovala agentúra TASS.

Túto informáciu potvrdil pre TASS predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Marin Sajdik. "Máme dohodu o prepustení 50 osôb na oboch stranách," potvrdil po skončení stretnutia kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku. Dodal, že obe strany sa zaviazali doplniť konkrétne informácie o výmene väzňov najneskôr budúci týždeň.

Predstavitelia Ukrajiny, Ruska a OBSE spolu so zástupcami Ruskom podporovaných povstalcov sa na dnešnom stretnutí v Minsku ďalej podľa Sajdika dohodli, že vyvinú nové úsilie o upevnenie krehkého prímeria na Ukrajine vrátane úplného zastavenia bojov, uviedla agentúra AP.

Konflikt odohrávajúci sa v najvýchodnejších oblastiach Ukrajiny vypukol začiatkom roka 2014 po predošlých masových protestoch v Kyjeve a zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča. Organizácia Spojených národov odhaduje, že pri bojoch medzi ukrajinskou vládou a Ruskom podporovanými povstalcami prišlo od apríla 2014 o život minimálne 9000 ľudí.