Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská vláda pozastavila tranzit ruských nákladných áut

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa Interfaxu ide o reakciu na analogický krok prijatý dnes ruským ministerstvom, ktoré dočasne na území Ruska zakázalo tranzit kamiónov zaregistrovaných na Ukrajine.

Kyjev 15. februára (TASR) - Ukrajinská vláda dnes schválila rozhodnutie o pozastavení prejazdu ruských nákladných áut po území Ukrajiny. S odvolaním sa na informáciu zverejnenú na oficiálnej webovej stránke ukrajinskej vlády to uviedla agentúra Interfax.

Podľa Interfaxu ide o reakciu na analogický krok prijatý dnes ruským ministerstvom, ktoré dočasne na území Ruska zakázalo tranzit kamiónov zaregistrovaných na Ukrajine.

Ruské ministerstvo tak reagovalo na blokádu ruských nákladných áut aktivistami na západnej Ukrajine, ktorá sa začala uplynulý štvrtok.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vo vyhlásení svojej vlády uviedol, že Kyjev od Moskvy žiada okamžité plnenie štandardov Svetovej obchodnej organizácie na prepravu nákladov a obnovenie prepravy ukrajinských nákladov po ruskom území. Dodal, že Ukrajina vzniknutú situáciu konzultuje s partnermi v EÚ.

Blokáda ukrajinských ciest s cieľom zabrániť vjazdu a prejazdu ruských nákladných áut na územie Ukrajiny sa začala uplynulý štvrtok na Podkarpatskej Rusi na západe Ukrajiny.

Zorganizovali ju príslušníci "vlasteneckých organizácií", ktorí podľa webu Mukachevo.net oznámili, že v blokáde chcú pokračovať dovtedy, kým Rusko nebude svetom uznané za agresora a kým ukrajinská vláda nepreruší obchodné kontakty s Ruskom. Súčasne vyzvali aj ostatných ukrajinských "patriotov", aby "nepriateľovi nedovolili dostať sa (Ukrajine) do tyla".

Táto iniciatíva si vynútila dnešnú reakciu Ruska, na ktoré potom odvetnými krokmi dnes predpoludním reagovala aj ukrajinská vláda.

Kriticky sa k tomuto vývoju dnes vyjadril hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý Ukrajinu obvinil z porušovania medzinárodných obchodných pravidiel a medzinárodného práva a konanie kyjevskej vlády i aktivistov na západe Ukrajiny označil za neprípustné.