Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská vláda prisľúbila posilnenie práva na používanie ruštiny

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Foto: TASR/AP

Jaceňuk uviedol, že ruský jazyk bude mať v zmenenej ústave osobitný štatút, informovala agentúra Reuters.

Kyjev 18. apríla (TASR) - Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov a premiér Arsenij Jaceňuk prisľúbili dnes posilnenie ústavných práv na používanie ruštiny v snahe utlmiť separatistické protesty na východe krajiny.

V spoločnom televíznom vystúpení Turčynov a Jaceňuk apelovali na národnú jednotu a vyzvali ľudí, aby sa zdržali násilia. Uviedli tiež, že podporia zmenu ústavy, ktorá decentralizuje viac právomocí - umožní napríklad regiónom rozhodnúť o ich úradnom jazyku, čo je kľúčová požiadavka rusky hovoriaceho obyvateľstva.

Jaceňuk uviedol, že ruský jazyk bude mať v zmenenej ústave osobitný štatút, informovala agentúra Reuters.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia predtým varoval, že vláda môže budúci týždeň podniknúť "konkrétnejšie kroky", ak proruskí separatisti na základe štvrtkovej medzinárodnej dohody zo Ženevy nevyprázdnia verejné budovy.

Napriek požiadavkám proruských aktivistov na východe Ukrajiny vláda podľa ministra nepovažuje v rámci dohody s Ruskom za potrebné rozpustiť proeurópsky tábor na Námestí nezávislosti v Kyjeve, známy ako Majdan, keďže dohoda hovorí o uvoľnení nelegálne obsadených budov a verejných priestorov.

Deščycia po otázke o lehote na splnenie dohody novinárom povedal, že dúfa, že víkendové veľkonočné sviatky zmiernia napätie a umožnia pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dohliadať na tento proces. Pripomenul tiež, že tým, ktorí odovzdajú zbrane a odídu z okupovaných budov, ponúkajú amnestiu.