Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská vláda má dôkazy o pôsobení ruských výsadkárov

Ruskí výsadkári. Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ukrajinská tajná služba SBU dnes informovala, že v meste Melitopol v Záporožskej oblasti zadržala ukrajinského občana, ktorý je podozrivý zo spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou.

Kyjev 16. apríla (TASR) - Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema uviedol, že niet nijakých pochybností o pôsobení ruských výsadkárov na východe Ukrajiny, kde proruskí prívrženci federalizácie naďalej kontrolujú administratívne budovy v ôsmich mestách.

Jarema tvrdí, že v mestách Kramatorsk a Slovjansk na východe Ukrajiny operuje jednotka Kupianka-1, patriaca pod 45. výsadkárský pluk dislokovaný neďaleko Moskvy. "Preto všetky Putinove a Lavrovove vyhlásenia, že na Ukrajine nie sú ruské vojská, sú klamstvom," vyhlásil Jarema.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes informovala, že v meste Melitopol v Záporožskej oblasti zadržala ukrajinského občana, ktorý je podozrivý zo spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou.

Podľa agentúry UNIAN muž v marci vycestoval na Krym, kde dostal inštrukcie ohľadom rozpútania protivládnych nepokojov v Luhanskej oblasti. Muža môžu obviniť z vlastizrady, dodala ukrajinská štátna tlačová agentúra Ukrinform.

Proruskí aktivisti majú pod kontrolou administratívne budovy a policajné stanice v ôsmich mestách juhovýchodnej Ukrajiny - ide o Slovjansk, Kramatorsk, Charcyzk, Mariupol, Horlivku, Makijevku, Ždanovku a Jenakijevo.

V dôsledku tejto situácie vedenie krajiny začalo v utorok na severe Doneckej oblasti protiteroristickú operáciu. V jej rámci došlo aj k boju o letisko v Kramatorsku, odkiaľ sa ukrajinským vojakom podarilo vypudiť prívržencov federalizácie Ukrajiny. Tí však naďalej blokujú vstupy na letisko.

Podľa Ukrinformu sa dnes ku Kramatorsku vydala veľká kolóna obrnenej techniky ukrajinských ozbrojených síl, ktorej úlohou je poskytnúť podporu jednotkám osobitného určenia nachádzajúcim sa už v meste.

Situácia v Slovjansku, kde separatisti kontrolujú policajnú stanicu a sídlo SBU, je "napätá", ale k bojom nedošlo, do mesta nevošla ani ukrajinská bojová technika, uviedol pre agentúru ITAR-TASS proruskými aktivistami dosadený primátor Viačeslav Ponomariov. Bližšie informácie poskytnúť nemohol, pretože v meste nefunguje telefonické spojenie a mobilná sieť vypadáva.

Podľa vedúceho ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmytra Tymčuka "ruskí diverzanti" v Slovjansku v noci nadnes dostali rozkaz opsutiť mesto. Ukrajinské ozbrojené sily preto mesto obľkúčili, aby im zabránili v úteku. Tymčuk na svojej facebookovej stránke napísal, že na východnej Ukrajine pôsobia podľa všetkého aj agenti ruskej vojenskej rozviedky a jednotka jej osobitného určenia. Tymčuk potvrdil prítomnosť medzičasom identifikovanej jednotky patriacej k 45. pluku ruskej vzdušnej pechoty.