Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské drony zaútočili na dôležitý ťažobný podnik v Rusku

Ukrajinský vojak stojí pri švédskej samohybnej húfnici Archer na frontovej línii v Doneckej. Foto: TASR/AP

Neoverený videozáznam na ruských kanáloch na sociálnej sieti Telegram zachytával stĺpy čierneho dymu stúpajúce k oblohe a škody na podniku, evidentne po prvom útoku.

Moskva 6. marca (TASR) - Dva ukrajinské útoky dronmi zasiahli v stredu sklady pohonných hmôt v podniku Michajlovskij GOK, jednom z najväčších ruských závodov na ťažbu a spracovanie železnej rudy, ktorý sa nachádza v Kurskej oblasti na západe Ruska. Nikto však neutrpel zranenia a podnik pracuje ako obvykle, oznámili ruskí predstavitelia a jeho majiteľ Metalloinvest. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

"Dnes po útoku dronom v Železnogorskom okrese začala horieť nádrž s palivom v sklade pohonných hmôt a mazív v Michajlovskom závode na ťažbu a spracovanie železnej rudy," informovala spoločnosť Metalloinvest v oznámení po prvom útoku. Dodala, že podnik funguje ako zvyčajne, nie sú žiadne obete a uskutočňujú sa opatrenia na uhasenie požiaru.

Neoverený videozáznam na ruských kanáloch na sociálnej sieti Telegram zachytával stĺpy čierneho dymu stúpajúce k oblohe a škody na podniku, evidentne po prvom útoku.

Guvernér Kurskej oblasti Roman Starovojt informoval, že druhý dron zasiahol tento podnik, ktorý vlastní najväčší producent železnej rudy v Rusku Metalloinvest, približne dve hodiny po oznámení prvého útoku.

Starovojt obvinil Kyjev z útoku v tejto oblasti, ktorá je známa baňami na železnú rudu a nachádza sa približne 90 kilometrov od ukrajinskej hranice. Neskôr vyhlásil, že v oblasti hrozí riziko raketových útokov.

Ukrajinské útoky dronmi v posledných týždňoch opakovane zasahovali ruské ropné rafinérie a ďalšiu ekonomickú infraštruktúru. Kurská oblasť je od februára 2022, keď Rusko poslalo do susednej krajiny desaťtisíce vojakov, častým cieľom ukrajinských útokov.

Úrady v ruskej Belgorodskej a Voronežskej oblasti, ktoré sa blízko frontu na Ukrajine tiež často stávajú terčom útokov, v stredu oznámili, že aj tam zostrelili drony, dodáva Reuters.

Kanál Baza na Telegrame, ktorý má blízko k ruským bezpečnostným silám, informoval, že drony zostrelené nad Voronežskou oblasťou sa pokúšali zaútočiť na vojenskú leteckú základňu a na sklady s ropou.