Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské letectvo zničilo 27 dronov, ktorými Rusi útočili na juhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Len v priebehu septembra nasadila Moskva viac než 500 dronov typu Šáhid, čo bol rekordný počet za jeden mesiac, uviedla ukrajinská poradenská skupina Defence Express.

Kyjev 10. októbra (TASR) - Ukrajinské letectvo uviedlo, že zneškodnilo 27 z dovedna 36 dronov, ktorými Rusko v noci na utorok útočilo na územie na juhu Ukrajiny. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Nad Chersonskou, Mykolajivskou a Odeskou oblasťou zostrelili 27 útočných dronov typu Šáhid, ktorými ruské jednotky útočili z anektovaného Krymského polostrova, spresnilo ukrajinské letectvo na platforme Telegram. O cieľoch, ktoré zasiahlo zvyšných deväť útočných dronov, neinformovalo.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim na Telegrame potvrdil, že jedno z bezpilotných lietadiel bolo zostrelené nad touto oblasťou.

Rusko vystupňovalo útoky na prístavy na juhu Ukrajiny po tom, čo v júli odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody o vývoze ukrajinských poľnohospodárskych produktov, píše AFP.

Kyjev tiež varoval, že Moskva obnovuje vzdušné toky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru podľa vzoru systematických útokov z minulého roka, po ktorých zostali milióny ľudí bez kúrenia a vody.

Len v priebehu septembra nasadila Moskva viac než 500 dronov typu Šáhid, čo bol rekordný počet za jeden mesiac, uviedla ukrajinská poradenská skupina Defence Express.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom videopríhovore v noci na utorok medzitým uviedol, že rozpútanie vojny na Blízkom východe bolo "v záujme Ruska s cieľom vytvoriť nový zdroj bolesti a utrpenia, ktorý oslabí globálnu jednotu, vytvorí rozkol a pomôže Rusku podkopať slobodu v Európe", cituje britský denník The Guardian.

Zelenskyj dodal, že ruskí propagandisti sa "tešia" v súvislosti s vývojom udalostí na Blízkom východe, kde si bezprecedentný útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a následný zásah zo strany Izraela vyžiadal už stovky obetí na životoch.