Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské úrady zatkli Michaila Saakašviliho

Ukrajinská tajná polícia SBU odprevádza po zadržaní bývalého gruzínského prezidenta a gubernátora Odesy Michaila Saakašviliho v Kyjeve 5. decembra 2017. SBU v byte politika urobila raziu. Foto: TASR/AP

Už v utorok sa v Saakašviliho byte v Kyjeve uskutočnila policajná prehliadka. Samotný politik ušiel na strechu osemposchodového domu a vyhrážal sa, že z nej skočí.

Kyjev 9. decembra (TASR) - Ukrajinské úrady zadržali opozičného vodcu a bývalého gruzínskeho prezidenta síl Michaila Saakašviliho, ktorý organizuje protesty voči korupčným praktikám na Ukrajine. Informoval o tom v piatok večer prostredníctvom Facebooku ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko, ktorého citovala agentúra AP.

Už v utorok sa v Saakašviliho byte v Kyjeve uskutočnila policajná prehliadka. Samotný politik ušiel na strechu osemposchodového domu a vyhrážal sa, že z nej skočí. Polícia ho neskôr zadržala, vyviedla z domu, posadila do policajného auta a snažila sa ho odtiaľ odviezť. Saakašviliho prívrženci jej v tom však zabránili a politika oslobodili z policajného mikrobusu.

Michail Saakašvili organizuje protesty voči súčasnému ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi, ktorého obviňuje z nedostatočného boja voči korupcii. Porošenko tvrdí, že skutočným zámerom protestných akcií, ktoré organizuje Saakašviliho Hnutie nových síl, je destabilizácia Ukrajiny.

Saakašvili opustil Gruzínsko v roku 2013 po takmer desaťročnom pôsobení v prezidentskej funkcii. Neskôr ho Porošenko vymenoval za gubernátora ukrajinskej Odeskej oblasti, kvôli čomu sa Saakašvili vzdal i svojho gruzínskeho občianstva. Avšak v roku 2016 z tejto funkcie odstúpil a sťažoval sa, že ukrajinské úrady blokujú jeho snahy o vykorenenie rozšírených korupčných praktík.

Porošenko v júni zbavil Saakašviliho ukrajinského pasu, čo gruzínsky exprezident napadol na súde.

Prívrženci Saakašviliho si tento týždeň postavili protestný stanový tábor v blízkosti budovy ukrajinského parlamentu v Kyjeve. Okolo tábora vztýčili barikády a vyzbrojili sa palicami a kovovými tyčami.