Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské vedenie musí začať konať ako prvé, tvrdí Lavrov

Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Okrem toho Lavrov apeloval, aby ukrajinská vláda pristúpila k odzbrojeniu radikálnych zoskupení a začala celonárodný dialóg.

Moskva 24. apríla (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že "kyjevská vláda musí ako prvá podniknúť kroky na deeskaláciu situácie na Ukrajine", ak má byť nájdené riešenie ukrajinskej krízy.

Na tlačovej konferencii po rokovaniach so svojím libanonským náprotivkom Džibránom Básilom Lavrov uviedol, že Spojené štáty by mali využiť svoj vplyv a presvedčiť Kyjev, aby implementoval záväzky, ktoré preň vyplývajú z dohôd podpísaných minulý týždeň v Ženeve, ako aj z dohody uzavretej 21. februára s medzičasom zosadeným prezidentom Viktorom Janukovyčom a sprostredkovanej diplomatmi z EÚ.

Okrem toho Lavrov apeloval, aby ukrajinská vláda pristúpila k odzbrojeniu radikálnych zoskupení a začala celonárodný dialóg.

"Nemáme pochybnosti o tom, že prvé kroky musí podniknúť kyjevské vedenie. To je nespochybniteľný fakt," zdôraznil Lavrov. Kritizoval "pokusy našich západných partnerov" prezentovať situáciu tak, akoby "v Kyjeve boli anjeli, ktorí nerobia chyby".

Lavrov vyjadril presvedčenie, že "americkí kolegovia môžu a musia" využiť svoj vplyv a presvedčiť súčasné vedenie v Kyjeve, aby nielen priznalo zodpovednosť za to, čo sa deje v krajine, ale aby začalo aj konať". "Sme za prijatie okamžitých krokov na deeskaláciu situácie," zdôraznil Lavrov.

Súčasnú situáciu na Ukrajine, kde počas protiteroristickej operácie v meste Slovjansk a okolí prišli o život piati separatisti, Lavrov označil za výsledok nezodpovednej politiky Kyjeva, ktorý sa opiera o "ultranacionalistické, extrémistické a v mnohom aj neonacistické zoskupenia".

Ruský minister opäť upozornil na to, že začiatku vládnej protiteroristickej operácie na juhovýchode Ukrajiny predchádzala návšteva šéfa americkej CIA Johna Brennana v Kyjeve, ako aj na skutočnosť, že veľkonočné prímerie sa skončilo po odchode viceprezidenta USA Joa Bidena z Ukrajiny.

Ukrajina zasa z rozpútania nepokojov na východe krajiny viní Rusko, ktoré tam podľa nej vysiela svojich diverzantov a agentov.