Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské vzdušné sily tvrdia, že zostrelili ruské špionážne lietadlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

A-50 je lietadlo na detekciu a riadenie radarom s dlhým dosahom založené na Il-76.

Kyjev 23. februára (TASR) - Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že nad Azovským morom zostrelila ruské lietadlo včasnej výstrahy a riadenia A-50. Podľa britskej stanice BBC to v piatok uviedol veliteľ vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl Mykola Oleščuk. Ruské ministerstvo obrany sa k havárii lietadla A-50 nateraz nevyjadrilo, doplnila BBC.

Podľa zdroja denníka Ukrajinská pravda k zostreleniu lietadla došlo v oblasti medzi mestami Jejsk a Krasnodar.

Haváriu lietadla A-50 potvrdzujú viaceré ruské zdroje. Na sociálnych sieťach kolujú zábery okamihu, keď bolo lietadlo zostrelené počas letu vo vzduchu, ako aj zábery z požiaru na mieste havárie.

Predstaviteľ záchranných služieb Krasnodarského kraja pre ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti citovanú stanicou BBC potvrdil haváriu neidentifikovaného lietadla. Dodal, že "na mieste havárie horí trstina."

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) uviedla, že o havárii lietadla na svojom konte na platforme Telegram napísal aj ruský provojnový bloger Vladimir Romanov. Lietadlo bolo podľa neho zostrelené strelou odpálenou z oblasti mesta Mariupol na juhu Ukrajiny, ktoré je však okupované Ruskom.

Podľa operačného veliteľstva Krasnodarského kraja spadli dve lietadlá - ich typ ani príslušnosť zatiaľ neboli zverejnené. Aj očití svedkovia hovoria o dvoch havarovaných lietadlách.

A-50 je lietadlo na detekciu a riadenie radarom s dlhým dosahom založené na Il-76. Rusko už takéto lietadlá nevyrába a vo svojej flotile ich má menej ako desať.

Stroj A-50 sa používa najmä na zisťovanie a sledovanie vzdušných a pozemných cieľov, ako aj na upozorňovanie veliteľských centier na aktuálnu situáciu vo vzduchu a na zemi.

Na palube bývajú skúsení špecialisti, ktorí prešli náročným výcvikom.

Jedno lietadlo tohto typu sa ukrajinskej armáde podarilo zničiť už v januári, keď súčasne s ním zasiahli aj lietajúce veliteľské stredisko Il-22M. Jeho pilot však dokázal pristáť.