Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinského predstaviteľa zatkli pre obvinenia z podvodu pri munícii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie prípadu naďalej pokračuje, zatiaľ čo ministerstvo podniká kroky v záujme vrátania zdefraudovaných prostriedkov.

Kyjev 23. decembra (TASR) - Civilného zamestnanca ukrajinského ministerstva obrany zatkli pre obvinenie z rozsiahleho podvodu pri nákupe delostreleckej munície. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry v Kyjeve.

Úrady už v piatok zverejnili zábery dôkazového materiálu a fotografiu obvineného muža s rozostrenou tvárou. Svojím konaním mal údajne spôsobiť štátu ujmu vo výške takmer 40 miliónov dolárov. V prípade usvedčenia mu hrozí až 15 rokov väzenia.

Tento nemenovaný zamestnanec ministerstva obrany podľa zistení prokuratúry uzavrel nevýhodný kontrakt na nákup munície. Náklady na jej dovezenie cez sprostredkovateľskú firmu boli pritom o zhruba 30 percent vyššie, než by boli pri priamom nákupe od výrobcu. Dlhšie boli aj dodacie doby.

Prokuratúra vykonala prehliadky v mužovej kancelárii aj mieste bydliska, počas ktorých sa podľa nej podarilo získať usvedčujúce dôkazy.

Vyšetrovanie prípadu naďalej pokračuje, zatiaľ čo ministerstvo podniká kroky v záujme vrátania zdefraudovaných prostriedkov.

V septembri bol odvolaný minister obrany Olexij Reznikov, ktorý túto funkciu zastával takmer dva roky. Stalo sa tak po sérií korupčných a ďalších škandálov v rezorte obrany. Voči samotnému Reznikovovi však žiadne obvinenia vznesené neboli.

Zintenzívnenie boja proti korupcií je jednou z kľúčových podmienok EÚ pre pokrok v prístupových rozhovoroch s Ukrajinou, ktorej prezident Volodymyr Zelenskyj zrealizoval už viacero protikorupčných kampaní.