Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí aktivisti blokujú ruským kamiónom vjazd na Podkarpatskú Rus

Ilustračné foto Foto: TASR/MTI

Aktivisti informovali, že časť vodičov ruských áut sa hneď s pochopením otočí, niektorí sa však správajú aj agresívne.

Mukačevo 12. februára (TASR) - Aktivisti z Podkarpatskej Rusi na západe Ukrajiny začali vo štvrtok s blokádou ciest s cieľom zabrániť vjazdu ruských nákladných áut na územie Ukrajiny. Informovala o tom webová stránka Mukachevo.net.

Organizátormi blokády sú miestne "vlastenecké" organizácie. Ich akcia sa začala v oblasti Nyžni Vorota.

Aktivisti informovali, že časť vodičov ruských áut sa hneď "s pochopením" otočí, niektorí sa však správajú aj agresívne.

Podľa webu Mukachevo.net aktivisti oznámili, že na vstupoch do Podparpatskej Rusi vybudujú kontrolné stanovištia s cieľom nepripustiť, aby cez Ukrajinu prechádzali nákladné autá "ruského okupanta". V blokáde chcú pokračovať dovtedy, kým Rusko nebude svetom uznané za agresora a kým ukrajinská vláda nepreruší obchodné kontakty s Ruskom. Súčasne vyzvali aj ostatných ukrajinských "patriotov", aby "nepriateľovi nedovolili dostať sa (Ukrajine) do tyla".

Ukrajinské zdroje pripomenuli, že Poľsko od 1. februára nepúšťa na svoje územie žiadne ruské kamióny, ktorých posádky preto aktívne využívajú hranice medzi Podkarpatskou Rusou a Slovenskom či Maďarskom.

Ako pripomenula agentúra Ukrinform, dôvodom vzájomného zastavenia nákladnej prepravy medzi Poľskom a Ruskom je skutočnosť, že tieto krajiny sa do 1. februára nedohodli na obnovení či predĺžení dohody o kamiónovej doprave.

Vlani v septembri krajne pravicová organizácia Pravý sektor oznámila, že jej aktivisti zablokovali cesty vedúce z Ukrajiny na Krym, čím zabránili preprave ukrajinského tovaru na tento polostrov, ktorý sa na základe sporného referenda stal súčasťou Ruskej federácie.

Vlani v decembri došlo aj k energetickej blokáde Krymu zo strany Ukrajiny, keď protiruskí aktivisti poškodili niekoľko stĺpov elektrického vedenia, ktorým sa na Krym dodávala elektrina z Ukrajiny. Spolu s Krymom sa však bez prúdu ocitli aj obyvatelia niekoľkých juhoukrajinských miest a obcí. Rusko vtedy začalo Ukrajinu zásobovať z náhradných zdrojov.