Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí nacionalisti protestujú proti Steinmeierovmu plánu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vystúpi v parlamente a podľa miestnych médií poskytne poslancom vysvetlenie v súvislosti so schválením Steinmeierovho plánu.

Kyjev 2. októbra (TASR) - Niekoľko stoviek zástupcov ukrajinských nacionalistických strán sa zišlo v stredu pred budovou ukrajinského parlamentu v Kyjeve, aby odsúdili tzv. Steinmeierov plán, ktorý ukrajinská delegácia podporila v utorok na rokovaniach v Minsku. Nacionalisti požadujú zrušenie tohto plánu a žiadajú tiež "nevzdávať sa národných záujmov".

Očakáva sa, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vystúpi v parlamente a podľa miestnych médií poskytne poslancom vysvetlenie v súvislosti so schválením Steinmeierovho plánu.

Predseda zahraničného výboru ukrajinského parlamentu Bohdan Jaremenko na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že Ukrajina "nič nepodpísala", pokiaľ ide o výsledky utorkového stretnutia kontaktnej skupiny v Minsku, kde sa odsúhlasoval Steinmeierov plán na udelenie osobitného štatútu regiónu Donbas.

Agentúra UNIAN citovala zo statusu Jaremenka, ktorý na Facebooku napísal, že "predstaviteľ Ukrajiny v kontaktnej skupine Leonid Kučma (len) písomne oznámil predstaviteľovi OBSE Martinovi Sajdikovi, že Ukrajine vyhovujú formulácie, na ktorých sa dohodli poradcovia hláv štátov normandskej štvorky (na svojom stretnutí) v Minsku 1. septembra 2019."

Jaremenko zdôraznil, že kyjevské vedenie nemá v úmysle vzdať sa svojich princípov. Spomenul, že ide v prvom rade o územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny, ako aj o právo Kyjeva "interpretovať minské dohody po svojom".

Jaremenko pritom prízvukoval, že Ukrajine ide o ukončenie krviprelievania v Donbase.

Parlamentná frakcia Zelenským založenej strany Sluha národa označila dohodu o Steinmeierovom pláne za "výlučne technický krok potrebný na usporiadanie stretnutia vodcov normandskej štvorky - Ruska, Nemecka, Francúzska a Ukrajiny. Pred novinármi to v stredu vyhlásil predseda frakcie David Arachamija.

Strany Vlasť, ktorú vedie expremiérka Julija Tymošenková, ako aj strana Hlas, vedená Sviatoslavom Vakarčukom, a Európska solidarita na čele s exprezidentom Petrom Porošenkom označili Steinmeierov plán za "neprijateľný", dodala agentúra TASS.

Lídri samozvaných republík v Donbase varujú Zelenského pred svojvoľným konaním


Lídri samozvaných republík na východe Ukrajiny — Denis Pušilin a Leonid Pasečnik — vydali v stredu vyhlásenie, podľa ktorého "podpísanie Steinmeierovho plánu treba chápať ako priznanie práva pre národ Donbasu, aby si sám určoval svoj osud". Informovala o tom v stredu agentúra TASS.

Vo vyhlásení sa tiež zdôrazňuje, že Donecká ľudová republika (DĽR) a Luhanská ľudová republika (LĽR) budú pokračovať v rokovaniach v Minsku, aby "v konečnom dôsledku dospeli k plnej samospráve a sebaurčeniu".

Lídri oboch krajín vyzvali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby im "nediktoval podmienky". Kritizovali ho najmä za výrok, že voľby v Donbase sa uskutočnia až vtedy, keď Ukrajina získa kontrolu nad touto časťou hranice.

"On (Zelenskyj) nechápe, že to nie on bude rozhodovať, kedy u nás budú voľby, ale my (rozhodneme)" píše sa v texte výzvy. Jej signatári tiež zdôraznili, že kyjevské vedenie "nebude mať žiadnu kontrolu nad hranicou".

Na margo Zelenského vyhlásenia, že bude prijatý "akýsi nový zákon o osobitnom štatúte" Donbasu, lídri samozvaných republík uviedli, že súčasná podoba zákona už teraz obsahuje viacero formulácií neprijateľných pre donbaské vedenie, ktoré trvá na tom, že akékoľvek zmeny musia byť odsúhlasené vládami DĽR a LĽR.

Súčasne varovali, že ak by Kyjev v tejto veci konal svojvoľne, DĽR a LĽR to budú považovať za hrubé porušenie minských protokolov a tie stratia svoju právnu silu.