Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí poslanci schválili opatrenie na boj s korupciou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ako informovala agentúra Reuters, povinné zverejňovanie informácií o majetkových pomeroch bolo na Ukrajine zavedené v roku 2016.

Kyjev 5. septembra (TASR) - Ukrajinský parlament v utorok obnovil platnosť nariadenia, podľa ktorého sú štátni úradníci povinní zverejniť informácie o svojom majetku. Ide o opatrenie, ktoré od Ukrajiny požaduje aj Medzinárodný menový fond (MMF).

Ako informovala agentúra Reuters, povinné zverejňovanie informácií o majetkových pomeroch bolo na Ukrajine zavedené v roku 2016. Vlani, po rozpútaní vojny Ruskom, sa stalo nepovinným a verejnosť k týmto informáciám ani nemala prístup, pretože sa to považovalo za bezpečnostné riziko.

MMF označil zverejňovanie informácií o majetkových pomeroch za jednu z referenčných hodnôt na vyplatenie časti balíka pomoci vo výške 15,6 miliardy dolárov.

Boj proti korupcii je tiež podmienkou vstupu Ukrajiny do EÚ a vláda prezidenta Volodymyra Zelenského ho vyhlásila za prioritu - súčasne s dosiahnutím úspechu vo vojne s Ruskom.

Reuters vo svojej utorkovej správe súčasne uviedol, že parlamentom prijatý zákon je pre mnohých poslancov sklamaním - poslanci síce schválili, že úradníci musia podať majetkové priznanie, ale verejnosť sa k týmto informáciám dostane až o rok.

Teraz ide zákon na podpis prezidentovi a zástancovia reformy ho vyzvali, aby ho vetoval.

Bojovníci proti úplatkárstvu tiež tvrdia, že schválený text marí primárny účel podávania majetkových priznaní - jednej z kľúčových reforiem iniciovaných po udalostiach na Majdane v roku 2014.

"Skryté bohatstvo poslancov a úradníkov likviduje dôveru Ukrajincov. Čestní ľudia nemajú čo skrývať," uviedla popredná ukrajinská mimovládna organizácia Protikorupčné akčné centrum. "Túžba skryť svoj majetok pred verejnosťou naznačuje želanie ukradnúť peniaze z verejných zdrojov," dodalo centrum.

Pred rokom 2022 mali zamestnanci verejnej správy - od obecných poslancov až po prezidenta - povinnosť predkladať podrobné ročné priznania vrátane informácií o osobných financiách, autách a majetku.

Preveruje ich Národná agentúra pre prevenciu korupcie a ak má podozrenie na nečestne získaný majetok, môže začať súdne konanie.

O prípadoch, keď zákonodarcovia a iní predstavitelia vládnych úradov vlastnili honosné domy a jazdili na drahých autách, písali a píšu často aj ukrajinskí investigatívni novinári. Dialo sa tak aj počas vojny rozpútanej Ruskom.

Z prieskum verejnej mienky z júna, ktorý si objednala organizácia Transparency International, vyplýva, že 77 percent Ukrajincov si myslí, že medzi najvážnejšie problémy Ukrajiny patrí práve korupcia.