Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskú pilotku čakápodľa jej právnikov nespravodlivý súdny proces

Uväznená ukrajinská dôstojníčka letectva Nadežda Savčenková v klietke v súdnej sieni v Moskve 10. februára 2015. Foto: TASR/AP

Savčenková (34) sa na Ukrajine stala hrdinkou a symbolom odporu proti ruskej podpore separatistov na východe, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Kyjev 29. júla (TASR) - Právnici ukrajinskej vojenskej pilotky Nadije Savčenkovej, zadržiavanej v Rusku pre obvinenia zo zavraždenia dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny, v utorok vyhlásili, že môžu dokázať, že už bola v zajatí, keď žurnalisti zahynuli pri ostreľovaní. Právnici však zároveň vyjadrili pochybnosti, že súd si bude všímať ich argumenty.

Savčenková (34) sa na Ukrajine stala hrdinkou a symbolom odporu proti ruskej podpore separatistov na východe, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Predbežné vypočúvania v jej prípade sú naplánované na štvrtok v Rostovskej oblasti na juhu Ruska.

Savčenkovej advokát Ilja Novikov uviedol na brífingu v Kyjeve, že údaje z faktúr za telefóny ukazujú, že už bola zajatkyňou proruských povstalcov, keď novinári zahynuli.

Savčenková je v Rusku obvinená z toho, že úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na ruských novinárov, z ktorých dvaja prišli o život. Potom podľa Moskvy prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady.

Ukrajinská pilotka obvinenia kategoricky popiera a tvrdí, že ju do Ruska zavliekli násilím po tom, čo ju zajali proruskí separatisti.

Ruské orgány činné v trestnom konaní však tvrdia, že majú o vine Savčenkovej nespochybniteľné dôkazy vrátane jej osobných poznámok, mínometných črepín a satelitných záberov.

"Podľa faktúr za Savčenkovej dva telefóny bol prvý telefón zaregistrovaný v centre Luhanska o 10.44 h," uviedol Novikov. Poloha druhého telefónu bola na základni povstalcov a zaregistrovaný bol o 11.04 h, dodal advokát.

Obaja ruskí novinári zahynuli pri ostreľovaní pri Luhansku v júni 2014 o 11.40 h. "Vtedy už bola v zajatí, to úplne narúša ruskú verziu," povedal Novikov. Obhajca mal takisto k dispozícii videodôkazy o jej nevine.