Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský konflikt vyhnal z domovov už vyše 820.000 ľudí

Žena si prezerá škody po ostreľovaní Donecka Foto: TASR/AP

Najmenej 387.000 ich registrujú v susednom Rusku, kde im udelili štatút utečencov, dočasný azyl alebo iné formy povolenia na pobyt.

Ženeva 24. októbra (TASR) - Takmer 824.000 ľudí vyhnal už z domovov konflikt na východnej Ukrajine. Oznámil to dnes Úrad Vysokého komisára pre utečencov (UNHCR).

Približne 430.000 utečencov sa uchýlilo do iných oblastí Ukrajiny, čo je o 170.000 viac než začiatkom septembra, uviedlo Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

Najmenej 387.000 ich registrujú v susednom Rusku, kde im udelili štatút utečencov, dočasný azyl alebo iné formy povolenia na pobyt.

Do krajín EÚ do konca septembra utieklo okolo 6600 Ukrajincov, bieloruské úrady evidujú celkovo 581 ukrajinských utečencov.

Okolo 95 percent z celkového počtu utečencov pochádza z oblastí východnej Ukrajiny. Tam napriek platnému prímeriu pokračujú lokálne boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, a to predovšetkým v oblasti mesta Doneck.

UNHCR v tejto súvislosti zdôraznil, že sa pred nadchádzajúcou zimou snaží poskytnúť urgentnú pomoc najzraniteľnejším skupinám ukrajinských utečencov. Úrad pritom očakáva ďalšie zvyšovanie ich počtu v dôsledku pokračujúcich bojov.