Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský minister obrany Umerov vymenoval troch nových námestníkov

Na archívnej snímke Rustem Umerov, ukrajinský minister obrany. Foto: TASR/AP

Za nových námestníkov s rôznymi kompetenciami vymenoval Jurijho Džygyra, Nataliju Kalmykovovú a Katerynu Černohorenkovú.

Kyjev 28. septembra (TASR) - Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov vymenoval v stredu svojich troch nových námestníkov. Pred vyše týždňom došlo na ministerstve obrany k hromadnému prepúšťaniu, pričom Umerov následne tvrdil, že rezort prechádza "reštartom". TASR o tom informuje podľa správy stanice CNN.

Za nových námestníkov s rôznymi kompetenciami vymenoval Jurijho Džygyra, Nataliju Kalmykovovú a Katerynu Černohorenkovú. Džygyr bol v minulosti námestníkom ukrajinského ministra financií, pričom otázky týkajúce sa financií bude mať na starosti aj teraz na ministerstve obrany. Kalmykovová sa bude zapodievať oblasťou sociálneho a Černohorenková zase digitálneho rozvoja.

Samotný Umerov je vo funkcii ministra obrany krátko. Na tomto poste vystriedal Olexija Reznikova, ktorého odvolanie ohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj začiatkom septembra, pričom tento krok vtedy zdôvodnil potrebou "nových prístupov" rezortu a iných foriem interakcie s armádou a spoločnosťou ako celkom.

Po Reznikovi z rezortu odvolali aj šiestich námestníkov vrátane Hanny Maľarovej. K zmenám vo vedení ministerstva došlo po viacerých korupčných škandáloch, približuje CNN.