Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kubrakov označil blokádu poľských hraníc za bezpečnostnú hrozbu

Poľnohospodári jazdiaci na ťažkotonážnom traktore do mesta Poznaň na západe krajiny v rámci celonárodného protestu farmárov proti agrárnej politike Európskej únie a dovozu lacnej ukrajinskej produkcie, ktorá im podľa nich podkopáva živobytie, v piatok v poľskej Poznani. 9. februára 2024. Foto: TASR/AP

Blokáda hranice je pri obrane krajiny priamym ohrozením bezpečnosti. Takéto kroky majú negatívny dopad na náš konflikt so spoločným nepriateľom menom Rusko, uviedol Kubrakov.

Kyjev 19. februára (TASR) – Blokáda spoločnej poľsko-ukrajinskej hranice je "priamym ohrozením bezpečnosti" Ukrajiny. V pondelok to vyhlásil ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Blokáda hranice je pri obrane krajiny priamym ohrozením bezpečnosti. Takéto kroky majú negatívny dopad na náš konflikt so spoločným nepriateľom menom Rusko," uviedol Kubrakov na sociálnej sieti Facebook. Podľa neho je na poľskej strane blokovaných šesť hraničných priechodov a hraničný priechod Jahodyn-Dorohusk je úplne zablokovaný.

Na opustenie Poľska pri obci Dorohusk čaká približne 600 kamiónov, uviedol Michal Derus, hovorca poľskej daňovej komory v meste Lublin. Takéto množstvo kamiónov možno podľa jeho odhadu vybaviť za približne 232 hodín.

"Podľa nám dostupných informácií na územie Poľska (z Ukrajiny) nevstúpil žiadny kamión, preto predpokladáme, že ide o úplnú blokádu," uviedol Derus a dodal, že územie Poľska v noci opustilo viac než 20 kamiónov.

Ruská blokáda hlavných morských trás v Čiernom mori po začiatky invázie vo februári 2022 skomplikovala ukrajinský export. Pre mnohé ukrajinské firmy najmä z oblasti poľnohospodárstva je preto cestná preprava životne dôležitým spojením. Takýto nárast prepravovaného objemu tovarov však poľskí prepravcovia a poľnohospodári považujú za svoje ohrozenie a ukrajinský cenový dumping. Preto už niekoľko týždňov bránia ukrajinským kamiónom vo vstupe na poľské územie, čím sa naštrbili vzájomné vzťahy.

Poľskí poľnohospodári chcú v utorok kompletne zablokovať hranicu s Ukrajinou, spor sa preto môže ešte vyostriť.