Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský minister: Rusko má dosť rakiet a dronov na ďalšie útoky

Záchranári pracujú vedľa električky, ktorá bola poškodená pri masívnom ruskom leteckom útoku v ukrajinskom meste Záporožie 29. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Piatkový ruský vzdušný útok označila Ukrajina za najväčší od začiatku vojny vo februári 2022.

Kyjev 29. decembra (TASR) - Rusko má dostatok rakiet a dronov, aby podniklo ďalšie rozsiahle útoky na Ukrajinu, uviedol v piatok po rannom masívnom ruskom útoku ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Rusi sa už mesiace zásobujú raketami, aby útočili na obytné budovy, nákupné centrá a nemocnice," napísal Umerov na sociálnej sieti Facebook. Podľa vlastných slov nepredpokladá, že im v blízkej budúcnosti dôjdu zásoby.

Piatkový ruský vzdušný útok označila Ukrajina za najväčší od začiatku vojny vo februári 2022. Podľa vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného použilo Rusko 122 rakiet a 36 dronov. V dôsledku útoku zahynulo najmenej 16 ľudí a takmer 100 ďalších utrpelo zranenia.

Ruská armáda podnikala pravidelné raketové útoky na ukrajinské mestá a infraštruktúru aj minulú zimu. Kyjev vtedy opakovane tvrdil, že jej čoskoro dôjdu zásoby. Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov vtedy napríklad ubezpečoval, že ruská armáda má zásoby rakiet len na niekoľko ďalších útokov.

Rusko však odvtedy zvýšilo výrobu munície aj napriek sankciám Západu a v súčasnosti vyrába viac rakiet, riadených striel a dronov ako pred vojnou, dodáva DPA.