Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský minister vnútra Avakov zažaloval Saakašviliho

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov, archívne foto. Avakov zažaloval bývalého gruzínskeho prezidenta Saakašviliho za označenie zlodej. Foto: TASR/AP

Žaloba sa týka pondelkového incidentu počas zasadania Národnej rady pre reformy, počas ktorého Avakov hodil po Saakašvilim pohár s vodou.

Kyjev 18. decembra (TASR) - Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes oznámil, že zažaloval gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašviliho, súčasného gubernátora ukrajinskej Odeskej oblasti. Informovala o tom agentúra TASS.

Žaloba sa týka pondelkového incidentu počas zasadania Národnej rady pre reformy. Muži sa hádali kvôli privatizácii jedného z podnikov v Odese. Avakov sa pýtal Saakašviliho na jeho účasť v tomto procese, načo ho gubernátor označil za "zlodeja". Avakov hodil po ňom pohár s vodou.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa postavil na stranu Saakašviliho a vyzval Avakova, aby sa "vyhýbal xenofóbii".

"Podal som žalobu na Saakašviliho. Pretože ak niekto na niekoho povie, že je zlodej, mal by sa za to zodpovedať. Pokiaľ viem, (premiér Arsenij) Jaceňuk sa chystá urobiť to isté," povedal Avakov.

Minister sa zároveň ospravedlnil Ukrajincom, ktorí boli svedkami tohto konfliktu. Povedal, že ho premohli emócie. "Ak ma niekto nehanebne a verejne ponižuje, musím verejne reagovať. Reagoval som tak emocionálne len preto, aby som ho neudrel," vysvetlil Avakov.

Saakašvili, ktorého Porošenko vymenoval za gubernátora Odeskej oblasti začiatkom tohto roka, verejne obvinil aj ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka - Avakovho spojenca -, a to z podkopávania reforiem.

Saakašvili bol v Gruzínsku v neprítomnosti obvinený zo spáchania viacerých trestných činov, medzi nimi je aj zo sprenevery asi piatich miliónov dolárov zo štátnej pokladnice na osobnú spotrebu. Gruzínsky prezident Georgi Margvelašvili začiatkom decembra podpísal výnos, na základe ktorého Saakašvili prišiel o gruzínske občianstvo. Gruzínske zákony totiž dvojité občianstvo neumožňujú.