Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Ukrajinský parlament dnes rozhoduje o osude Jaceňukovej vlády

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, archívne foto Foto: TASR/AP

Jeho dnešné vystúpenie prerušila bitka poslancov.


Kyjev 11. decembra (TASR) - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes v parlamente zverejnil odpočet činnosti vlády za uplynulé obdobie a informoval, že jeho kabinet dnes doručil do Najvyššej rady návrh štátneho rozpočtu na rok 2016. Vysvetlil, že práca na ňom trvala dlhšie kvôli príprave daňovej reformy.

Jeho dnešné vystúpenie prerušila bitka poslancov. Ako informovala agentúra TASS, do bitky sa pustili zástupcovia vládneho Bloku Petra Porošenka (BPP) s poslancami Ľudového frontu, ktorý vedie Jaceňuk. Bitka vypukla v dôsledku výroku Jaceňuka, že nezodpovedá za konanie ministrov, ktorí nie sú členmi jeho strany. Bitka trvala niekoľko minút, po nej sa obe strany navzájom ospravedlnili a schôdza pokračovala ďalej.



Vo svojej následnej replike Jaceňuk ubezpečil, že je pripravený vzdať sa funkcie premiéra, ak o tom parlament rozhodne. Uviedol, že pri nástupe do funkcie si bol vedomý toho, že za nepopulárne reformy, ktoré Ukrajina potrebuje, príde o časť popularity u občanov. Reagoval tým na otázku poslanca za BPP, či nemieni odstúpiť dobrovoľne.

V súlade s rokovacím poriadkom vláda po zverejnení správy o svojej činnosti prichádza o imunitu a poslanci môžu iniciovať jej odvolanie.

Jaceňuk v príhovore uviedol, že prioritou vlády v roku 2016 bude reforma školstva a zdravotníctva, nová daňová politika, bezvízový režim s EÚ, privatizácia, decentralizácia a ukončenie reformy justície.

Upozornil, že pre realizáciu tohto plánu činnosti je nutné, aby poslanci schválili návrh zákona o štátnom rozpočte na budúci rok a celý rad ďalších dôležitých zákonov, napríklad takých, ktoré by zjednodušili privatizáciu.

Pred budovou parlamentu v Kyjeve sa dnes zišli demonštranti, ktorí žiadajú odstúpenie Jaceňukovej vlády.

Ako poznamenala agentúra RIA Novosti, poslanci viacerých frakcií deklarovali, že na základe odpočtu vlády môže byť prijaté rozhodnutie o odvolaní premiéra i celej vlády. Ukrajinskí politológovia nevylučujú, že vo funkcii premiéra by Jaceňuka mohol nahradiť šéf Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov, gubernátor Odeskej oblasti Michail Saakašvili či predseda parlamentu Volodymyr Hrojsman.