Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ukrajina nás zatiaľ nepožiadala o vyšetrovanie, reagoval haagsky súd

Viktor F. Janukovyč Foto: TASR/AP

Okrem Janukovyča parlament posiela pred súd v Haagu aj bývalého ministra vnútra Vitalija Zacharčenka a niekdajšieho generálneho prokurátora Viktora Pšonku.

Kyjev 25. februára (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu zatiaľ nedostal žiadosť ukrajinskej vlády, aby vyšetril udalosti, ktoré viedli k zosadeniu prezidenta krajiny Viktora Janukovyča. Povedal to dnes hovorca súdu, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ukrajinský parlament dnes drvivou väčšinou hlasov schválil, aby boli Janukovyč a dvaja členovia jeho vlády postavení pred haagsky tribunál v súvislosti s policajnými zásahmi proti demonštrantom, pri ktorých prišlo o život vyše 100 ľudí z Ukrajiny a iných štátov.

Okrem Janukovyča chce parlament súdiť v Haagu aj bývalého ministra vnútra Vitalija Zacharčenka a niekdajšieho generálneho prokurátora Viktora Pšonku. Po všetkých troch bolo vyhlásené celoštátne pátranie. Janukovyča, obviňovaného z "masovej vraždy", naposledy videli v mestečku Balaklava na Kryme, neďaleko ruskej námornej základne v Sevastopole.

ICC dnes reagoval vyjadrením, že musí dostať od ukrajinskej vlády žiadosť, ktorou mu zverí jurisdikciu nad vyšetrením týchto úmrtí. Hovorca ICC súčasne zdôraznil, že je potom na prokurátorovi súdu, aby rozhodol, či vyšetrovanie v danej veci začne alebo nezačne.

ICC sa od svojho založenia v roku 2002 zaoberal výlučne prípadmi z Afriky. Vyjadril však ochotu konať, ak ho o to Ukrajina požiada, napísala agentúra Reuters.

Ukrajina nie je signatárom zmluvy o založení ICC, čo značí, že haagsky súd nemá automaticky súdnu právomoc nad nedávnymi udalosťami v krajine a môže konať iba po splnomocnení ukrajinskou vládou.

Rozhodnutie požiadať ICC o vyšetrovanie neznamená automaticky, že sa vyšetrovanie aj začne. A ak áno, Ukrajina nebude môcť rozhodovať o tom, koho bude súd vyšetrovať, pokračoval Reuters.

Haagsky tribunál má súdnu právomoc zaoberať sa iba vážnymi medzinárodnými zločinmi a to iba v prípade, ak sa nimi nemôžu alebo nechcú zaoberať orgány príslušného štátu.