Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Novým ukrajinským premiérom je Arsenij Jaceňuk

Ukrajinský opozičný líder Arsenij Jaceňuk Foto: TASR/AP Photo

Jaceňuk v parlamente pred svojím zvolením načrtol kurz smerom k Európskej únii a vyzval Rusko na spoluprácu s Ukrajinou.

Kyjev 27. februára (TASR) - Novým premiérom Ukrajiny sa stal Arsenij Jaceňuk - šéf poslaneckého klubu strany Baťkivščyna (Vlasť). Parlament schválil návrh na jeho vymenovanie drvivou väčšinou 371 poslaneckých hlasov.

Jaceňuk v parlamente pred svojím zvolením načrtol kurz smerom k Európskej únii a vyzval Rusko na spoluprácu s Ukrajinou. Podľa agentúry ITAR-TASS varoval, že Ukrajina je na pokraji politického a hospodárskeho kolapsu. "Štátna pokladnica bola rozkradnutá a je prázdna. Nesľubujem, že dnes alebo zajtra sa všetko zlepší. Úlohou vlády je stabilizovať situáciu," konštatoval Jaceňuk.
Parlament odvolal regionálnu vládu
Regionálnu vládu proruského polostrova Krym odvolali dnes na mimoriadnom zasadaní v Simferopole poslanci tamojšieho parlamentu, informuje tlačová agentúra DPA.

Navyše rozhodli, že sa 25. mája uskutoční referendum o budúcnosti autonómie na Kryme, kde neustále silnejú separatistické hlasy volajúce po odtrhnutí od Ukrajiny, respektíve po pripojení sa k Ruskej federácii.

Podľa slov veľvyslanca Ukrajiny pri NATO Ihora Dolhova odletel dočasný ukrajinský prezident Alexander Turčynov na Krym, kde sa v Sevastopole nachádza aj hlavná základňa ruskej čiernomorskej flotily.


Obnovenie rokovaní s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o finančnej pomoci bude podľa jeho slov jednou z hlavných priorít novej vlády.

Taktiež potvrdil, že rokovania s Ruskom o poskytnutí ďalšej časti pôžičky v celkovej hodnote 15 miliárd dolárov budú pokračovať. Rusko označil v tomto smere za "partnera".

Jaceňuk však varoval, že nové vládne opatrenia sa nestretnú s obľubou a že on sám sa tak zrejme stane najnepopulárnejším premiérom v histórii Ukrajiny.

Ešte pred hlasovaním vznikla v parlamente koalícia, do ktorej vstúpilo 250 poslancov, informovala agentúra UNIAN. Tvoria ju poslanci politických strán Baťkivščyna, UDAR a Sloboda a okrem iných aj poslanci zo skupín Suverénna európska Ukrajina a Hospodársky rozvoj.

Pre jednoduchú väčšinu je v 450-člennom parlamente potrebných 226 hlasov poslancov, pre ústavnú 300. Strana regiónov zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča oznámila, že odchádza do opozície.ˇ

Parlament schválil vládu i jej program

Ukrajinský parlament dnes hlasmi 331 zo 410 prihlásených poslancov schválil zloženie novej vlády, ktorú predtým predstavil premiér Arsenij Jaceňuk.

Na poste úradujúceho ministra zahraničných vecí zároveň parlament potvrdil kariérneho diplomata Andrija Deščycu. Úradujúcim ministrom obrany sa stal admirál vo výslužbe Ihor Teňuch.

Ukrajinský parlament
FOTO TASR/AP
Obaja ministri budú posty zastávať dočasne, pretože vymenovať ich má prezident - Ukrajina má však v súčasnosti, po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča, iba prechodnú hlavu štátu, informovala agentúra Reuters.

"Ukrajina má novú vládu," vyhlásil po skončení dnešného hlasovania predseda parlamentu Oleksandr Turčynov, ktorý po odvolaní Janukovyča zákonodarným zborom prevzal prezidentské právomoci.

Vo vláde sa nachádzajú zástupcovia strán Baťkivščyna (Vlasť) a Sloboda, nezávislí a jeden aktivista z Majdanu (kyjevského Námestia nezávislosti) Dmytro Bulatov, ktorého predtým uniesli a mučili.

Poslanci následne okamžite schválil aj programové vyhlásenie kabinetu.

Bývalý opozičný líder Jaceňuk, blízky spolupracovník expremiérky Julije Tymošenkovej, sa ešte pred schválením za premiéra v parlamente zaviazal, že podpíše asociačnú dohodu s Európskou úniou. Prisľúbil tiež, že udrží Krym v rámci Ukrajiny.

Prinášame menoslov novej ukrajinskej vlády:

- premiér: Arsenij Jaceňuk

- vicepremiér: Oleksandr Syč

- prvý podpredseda vlády: Vitalij Jarema

- podpredseda vlády a minister pre miestny rozvoj a bytovú výstavbu: Volodymyr Hrojsman

- minister zahraničných vecí Andrij Deščyca

- minister obrany Ihor Teňuch

- minister bez kresla: Ostap Semerak

- minister zdravotníctva: Oleh Musij

- minister vnútra: Arsen Avakov

- minister infraštruktúry: Maxim Burbak

- minister financií: Oleksandr Šlapak

- minister pre sociálnu politiku: Ľudmila Denisovová

- minister spravodlivosti: Pavlo Petrenko

- minister kultúry: Jevhen Nyščuk

- minister hospodárskeho rozvoja a obchodu: Pavlo Šeremeta

- minister poľnohospodárstva a výživy: Ihor Švajka

- minister životného prostredia: Andrij Mochnyk

- minister mládeže a športu: Dmytro Bulatov

- minister energetiky a uhoľného priemyslu: Jurij Prodan

- minister školstva a vedy: Serhij Kvit