Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský prezident Porošenko oslobodil armádu od lustrácie

Ukrajinský prezident na návšteve v Singapure Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal dnes návrh zákona, ktorý oslobodzuje príslušníkov armády od lustrácie.

Kyjev 30. januára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal dnes návrh zákona, ktorý oslobodzuje príslušníkov armády od lustrácie. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na webovú stránku ukrajinského parlamentu.

Na základe nového zákona nebude možné aplikovať príslušné lustračné opatrenia na vysokopostavených predstaviteľov armády, ktorí mali funkcie v rezortoch obrany, vnútra, ako aj v orgánoch národnej bezpečnosti.

Porošenko už vrátil lustrovaného generálplukovníka Gennadija Vorobiova, veliteľa pozemných síl, do armády a udelil mu post prvého zástupcu náčelníka štábu. Vorobiova na základe lustrácie prepustili minulý rok v októbri.

Prezident tiež podpísal dekrét o dodatočnej mobilizácii pre rok 2015, oznámila dnes jeho tlačová kancelária. Generálny štáb ukrajinskej armády nariadil i stíhanie osôb, ktoré sa zámerne vyhýbajú službe v armáde.

V rámci štvrtého kola mobilizácie bude do armády povolaných ďalších 50.000 osôb, pričom 62.000 ľudí už dostalo povolávací rozkaz. Nasledujúce kolá mobilizácie sa očakávajú v apríli a júni.